novi zakon na snazi

Finci u strahu od Rusa zabranili 'male zelene ljude'

18.07.2017 u 22:07

Bionic
Reading

U Finskoj je u ponedjeljak stupio na snagu zakon prema kojem je zabranjeno nošenje vojnih odora bez oznaka, a kako bi se spriječile manipulacije kakve su nedavno viđene u Ukrajini, u kojoj je djelovala ruska vojska bez službenih oznaka

Kako javljaju finski mediji, a prenosi agencija Sputnjik, radi se o amandmanu kaznenog zakona i zakona o teritorijalnom promatranju koji se odnosi na nošenje vojnih odora bez oznaka.

Novim zakonom finskim je vlastima odsad dozvoljeno efikasnije raditi u slučajevima kada sigurnost zemlje ugrožava skupina vojnika bez oznaka, navodi se u priopćenju finskih vlasti.

Tamošnji mediji pojašnjavaju kako se pod 'skupinom vojnika bez oznaka' podrazumijevaju vojnici koji 'djeluju izravno u korist strane države, u njezino ime ili pak uz suglasnost te države'.

Za takve skupine zakonom je predviđena apsolutna zabrana ulaska te boravak u Finskoj, dok će se kršenje tog zakona sankcionirati prema tamošnjem kaznenom zakonu.

Inače, ovakvi vojnici bez oznaka nazivaju se 'mali zeleni ljudi', a taj se termin odnosi na zelenu uniformu ruske vojske bez oznaka koja se koristila u Ukrajini tijekom ukrajinsko-ruskog sukoba.

Finsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je cilj amandmana osiguravanje teritorijalnog integriteta Finske, potpunije usklađenosti s izmijenjenom situacijom u svijetu i dobivanje mogućnosti za reagiranje na nove prijetnje.