BUFFON vs. CASILLAS

Finalni ogled ujedno je i dvoboj najboljih vratara

01.07.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Ogled Italije i Španjolske u finalu Europskog prvenstva bit će ujedno i okršaj dvojice najboljih vratara na svijetu - Ikera Casillasa (31) i Gianluigija Buffona (34)

Za većinu nogometnih stručnjaka Casillas i Buffon su ne samo najbolji vratar današnjice, već i ponajbolji vratari svih vremena. Obojica su vlasnici brojnih rekorda, kapetani, bili su svjetski prvaci, te nacionalni prvaci s Realom i Juventusom.

'Oduvijek sam želio biti kao Buffon. On je svim nama bio uzor. Iznimno ga cijenim i poštujem. On je legenda svjetskog nogometa', otkrio je Casillas koji je tri godina mlađi od Buffona.

Jedinica 'furije' i 'Kraljevskog kluba' smatra kako Buffon svojim igračkim autoritetom iznimno mnogo znači talijanskoj reprezentaciji.

'Njegovo iskustvo i mirnoća su vrlo bitini za igrače', dodao je Casillas.

Finale u Kijevu bit će njihov 12 međusobnih ogled. Do sada su 'rukavice suočili' šest puta na klupskoj razini, te pet puta u dresu reprezentacije. I dok je Buffon nešto uspješniji u dresu Juventusa, u dresu reprezentacije su u 'savršenoj ravnoteži' - svaki ima po jednu pobjedu, a tri susreta 'fzzurra' i 'furije' završila su bez pobjednika.

Zanimljivo, na počecima njihovih karijera zvali su ih 'čudo od djeteta'. Buffon je debitirao u Serie A u dresu Parme sa 17 godina, a u reprezentaciji sa 19 pod vodstvom Cesarea Maldini. Casillas je postao broj jedan Real Madrid sa 18 godina, bio je najmlađi vratar u finalu Lige prvaka sa 19 godina i četiri dana. Buffon je do sada na vratima reprezentacije sakupio 119 nastupa, a Casillas 136. Kada bi se zbrojili i nastupi u mlađim nacionalnim vrstama Casillas u dresu 'furije' ima čak 177 nastupa.

BUFFON vs. CASILLAS
34 - godine - 31
191 - visina - 182
119 - nastupi u reprezentaciji - 136
621 - nastupi u klubovima - 667
11 - trofeji - 16
1 - trofeji s reprezentacijom - 2