ZAVADILE IH 'RVATINE'

Filozofkinja Selak oprala Šimlešu: Zašto omaložavaš dinarske seljake?

29.09.2017 u 16:55

Bionic
Reading

Sociolog Bruno Šimleša nedavno je izazvao brojne reakcije objavom na Facebooku obračunavajući se sa onima koji mu žele da odseli iz Hrvatsku. Između ostalog je napisao: 'E pa, mamicu vam vašu, dosta mi je Rvatina. Vaš nacionalizam zaudara!'. To je izazvalo reakciju filozofkinje i doktorice znanosti Marije Selak koja je Šimleši objasnila značenje pojma 'Rvatina'

'Rvatina je naziv koji pripada zapadno-ikavskom štokavskom narječju koje se upotrebljava u području Dalmatinske zagore i dijelu Hercegovine. A što ima pošteni dinarski seljak s napadom na Brunu Šimlešu?', upitala se Selak.

Dodaje kako je Šimlešina elitistička generalizacija rezultat je dubljeg moralnog sljepila koje često pronalazimo unutar naoko progresivnog i politički korektnog govora, a koji zapravo u sebi sadrži čvrsto ukorijenjene predrasude prema Drugima i omogućuje njihovo perpetuiranje.

'No to je samo dio problema. Daljnje promišljanje otvara pitanje odnosa grada prema selu, ali i čovjeka kao kulturnog bića prema (nadiđenoj) prirodi, posljedice čijeg narušavanja svi osjećamo. Nepismenost tako nije etička kategorija koja podrazumijeva primitivizam i zlog dinarskog čovjeka, već je socio-ekonomski problem koji ukazuje na raslojenost društva na čijoj margini najčešće ostaju oni koji si visoko obrazovanje i skok na društvenoj statusnoj ljestvici nisu mogli priuštiti. Po njima se dakako može derati jer njihov pljesak nije važan', istaknula je Selak.

Bruno Šimleša Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL