ZAHTJEV PLENKOVIĆU

[ANKETA] Potrošači i Most traže da kuna živi još godinu dana. Što vi kažete?

11.10.2023 u 20:21

Bionic
Reading

Udruga za zaštitu potrošača sutra će od Vlade i službeno zatražiti da se cijene prikazuju u kunama još godinu dana. Kako javlja RTL, Vlada im neće udovoljiti

Potrošačke udruge tvrde da se s eurom, čak ni devet mjeseci od uvođenja, ne snalaze svi najbolje. Zato od Vlade traže da se dvojno iskazivanje cijena produlji na još godinu dana.

'Razgovarala sam s ljudima iz Ministarstva gospodarstva i svi argumenti su na našoj strani, odnosno na strani potrošača. To ih ništa ne košta, samo treba izmijeniti Zakon i odrediti primjenu još jednu godinu, a puno bi pomoglo ljudima', kaže Ana Knežević iz Udruge potrošača za RTL Danas.

Podršku im daju i zastupnici Mosta koji su u saborsku proceduru već uputili izmjene zakona.

'Cijena u kunama je toliko mala da je povećalom morate tražiti i to u trenutku dok je dvojno iskazivanje cijena i dalje nužno', kaže Marija Selak Raspudić iz Mosta.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Trgovci, s druge strane poručuju da dvojno iskazivanje cijena nije samo pisanje dviju valuta na etiketi proizvoda te da to uključuje i brojne pozadinske procese. 'Dvostruko više posla. Važno je napomenuti da veliki broj trgovaca preračunava cijene 'ručno', što uzima nebrojeno radnih sati, kaže Marija Slovjak iz Udruga trgovine i logistike.

Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca udruge trgovina, također smatra da nema potrebe nastaviti s dvojnim iskazivanjem cijena. 'Imali smo dovoljno vremena da se naviknemo na euro', kaže.