ministar garantira

Filipović: Sigurnost opskrbe naftom i plinom je neupitna

15.11.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je u utorak tijekom aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru kako je sigurnost opskrbe naftom i plinom neupitna, zaliha nafte ima za 90 dana, a podzemno skladište plina Okoli je puno.

Učinili smo sve kako bi građani i gospodarstvo imali sigurnu zimu - sigurnost opskrbe plinom i naftnim derivatima je neupitna, zaliha nafte imamo za 90 dana, kontinuiramo interveniramo u cijene benzina i dizela, a skladište plina Okoli je puno, odgovorio je Filipović na upit Grozdane Perić (HDZ).

Osim toga, dodao je, jesenskim paketom mjera zaštitili smo građane i poduzetnike i po pitanju električne energije.

Za lokalne opskrbljivače koji ne mare za Vladinu odluku o cijeni plina za javne ustanove, bolnice i vrtiće po cijeni od 41 eura po megavatsatu Filipović kaže kako mu je takvo ponašanje neshvatljivo. Od 11 opskrbljivača samo jedan pravi problem, Međimurje plin.

„Nevjerojatno mi je da netko može nekakav profit stavljati ispred dobrobiti svojih sugrađana, a to trenutno radi Međimurje plin. To je pitanje za lokalne čelnike koji su većinski vlasnici, kako dopuštaju toj firmi da naplaćuju takve račune”, rekao  je Filipović i pozvao ih na dobrovoljno raskidanje ugovora. 

Mišel Jakšić (SDP) ponovno se osvrnuo na pitanje Ine i upravljanje tom kompanijom, upitavši je li došlo vrijeme se zaštiti hrvatski vlasnički udio.

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako je smjer Ine zacrtan prije 20 godine, a danas smo tu gdje jesmo. „Kad smo 2016. rekli da je najpametnije da otkupimo MOL-ov udio u Ini, i danas tvrdim da je to najpametnije za hrvatske energetske interese”, rekao je Plenković podsjetivši da je Mol odbio ponudu za otkup.

Proces ćemo nastaviti i vjerujem da ćemo na kraju doći do cilja, jer je i mađarskoj strani jasno da je ovo "brak koji nije egzemplaran", poručio je.

Bojan Glavašević (KZL) upitao je premijera je li voljan podržati osnivanje tijela koje bi omogućilo parlamentarni nadzor nad provedbom sankcija Rusiji, na što mu je on odgovorio da nema potrebe za tim.

Ako želite kao saborski zastupnici dati doprinos, predlažem da se sazove tematska sjednica Odbora za vanjske poslove, poručio je Plenković.

Kaže kako je razmjere promreženosti ruskog kapitala u Hrvatskoj shvatio nakon posjeta Ukrajini „dok je Grbin govorio što idemo tamo provocirati, a mnogi trčali i na Pantovčak po instrukcije”.

U željeznicu će se uložiti četiri milijarde eura kroz 10 godina

Vezano za ulaganja u željezničku infrastrukturu Plenković je kazao da se kroz 10 godina planira investirati četiri milijarde eura, kao i da će se kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 100 milijuna kuna namijeniti za za pilot projekt baterijskih vlakova, što je najavio u Egiptu.

Odgovarajući na upit Vesne Nađ (Socijaldemokrati) o liberalizaciji iskorištavanja konoplje otkrio je kako je pravilnik o davanju odobrenja za proizvodnju konoplje u medicinske svrhe u završnoj fazi.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, na upit Vesne Bedeković (HDZ) o dinamici obnove nakon potresa kulturne baštine, navela je kako je u provedbi 280 projekata u vrijednosti od oko pet milijardi kuna, te je već 15 projekata u cijelosti završeno.

Pohvalila je pritom suradnju sa Zagrebom, Petrinjom, Karlovcem i Bjelovarom, a najlošijom ocijenila suradnju sa Siskom.