KRIMINAL NA TELEVIZIJI

Fiktivnim glazbenicima plaćeni 'masni' honorari

Josip Guberina

Josip Guberina

Izvor: Cropix / Autor: Milivoj Keber / CROPIX

Ivan Botica, Ivica Čuljak, Vedran Spevec, Davor Grah, Alan Horvat, Nenad Martić, Ivana Šurbek i Kristijan Pereković nikada nisu sjeli za glazbeni pult Simfonijskog orkestra HRT-a niti u njemu odsvirali makar nekoliko nota, doznaje Jutarnji list. Unatoč tome, na njihove žiro račune se samo tijekom 2008. i 2009. slilo ukupno oko 900.000 kuna kojima im je bivši ravnatelj Glazbene proizvodnje HRT-a Josip Guberina honorirao izvođačke usluge u Simfonijskom orkestru

Prema faksimilima autorskih honorara, spomenutim 'glazbenicima honorarnim suradnicima' Simfonijskog orkestra HRT-a novac je isplaćen zbog sviranja na javnim priredbama, u radijskom i TV programu te za snimanje glazbe u HRT-ovu studiju. Tako je stanoviti Ivan Botica, kojeg u Simfonijskom orkestru HRT-a nikada nisu vidjeli, od 1. veljače 2008. do 30. rujna 2009. zaradio 300.382 kune bruto. Da apsurd bude veći, toliko je zaradio 'svirajući' sintesajzer, koji se u repertoaru ovog orkestra rijetko koristi.

Guberinin potpis izbrisan s ugovora

Bivšem ravnatelju Glazbene proizvodnje Josipu Guberini u siječnju ove godine isplaćena je najveća TV otpremnina, 560.000 kuna bruto, iako je napunio čak 67 godina (dvije godine više nego što je potrebno za starosnu mirovinu), i to na temelju menadžerskog ugovora koji je dobio kao dio Sutlićeva tima. Zanimljivo je da je iz HTV-ova kompjutorskog sustava u siječnju ove godine sa svih navedenih fiktivnih ugovora netko izbrisao njegov potpis. Ipak, u administrativnim službama HRT-a sačuvani su papirnati ugovori s potpisom Josipa Guberine

Ivici Čuljku, kojeg u tom orkestru također nikada nisu vidjeli, od svibnja 2008. do 1. rujna 2009. isplaćeno je 161.195 kuna bruto. U ugovorima stoji da je u Simfonijskom orkestru HRT-a svirao glasovir. Također, nikad viđenom Vedranu Spevecu isplaćene su 161.992 kune bruto, i to kao honorar za sviranje udaraljki u razdoblju od 22. srpnja 2008. do 31. siječnja 2010.

Na ime Ivane Šurbek od 1. ožujka 2008. do kraja studenog 2009. isplaćeno je 93.259 kuna, i to za solistički angažman u orkestru. U njezinu ugovoru stoji da je u tom orkestru svirala glasovir. No članovi orkestra tvrde da Ivana Šurbek kod njih nikada nije svirala, ali je dio orkestra poznaje jer je riječ o djevojci Vedrana Bilića, glavnog urednika Simfonijskog orkestra. Zanimljivo je da je upravo Bilić angažirao vanjske suradnike, sastavljao ugovore o honorarnoj suradnji i dostavljao ih na potpis ravnatelju Guberini ili njegovoj zamjenici Sandri Vojković.

Davor Grah je u razoblju od 1. rujna 2008. do 29. siječnja 2009. primio 97.537 kuna za poslove glazbenika na udaraljkama. Grah doista radi u orkestru, ali na poslovima tehničko-fizičke pomoći - nosi i razmješta pultove za glazbenike, instrumente i note, a na Facebook stranici Vedrana Bilića, Grah je na popisu njegovih prijatelja.

Nepostojeći poslovi honorirani su, prema podacima Jutarnjeg lista, i u Zboru HRT-a trima osobama: Ljiljani Ivanišević, Vinku Vladoviću i Martini Vidaković. U dvije godine isplaćene su im 172.403 kune.

Ni navedena imena ni zbroj honorara malo veći od milijun kuna iz posljednje dvije godine nisu konačni. Riječ je samo o uzorku, a pravi razmjeri isisavanja novca te osobe preko kojih se to činilo tek se moraju istražiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi