ZBRKA OKO DUBLINSKE UREDBE

Faymann Milanoviću govorio jedno, a s Cerarom okrenuo ploču

17.09.2015 u 13:12

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović i austrijski kancelar Werner Faymann na današnjem sastanku u Zagrebu dogovorili su blisku suradnju u rješavanju izbjegličke krize i poštivanje Dublinske uredbe, čija pravila nalažu kako zahtjev za azil mora razmotriti prva europska država u koju stigne izbjeglica. Zajedničko rješavanje izbjegličke krize dogovoreno je i na kasnijem sastanku austrijskog predsjednika vlade sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom u Ljubljani, no ovaj put uz Faymannov poziv na hitne izmjene Dublinske uredbe

Faymann i Milanović naglasili su na sastanku kako se moraju poštivati pravila Dublinske uredbe, a o eventualnim koridorima za izbjeglice preko Hrvatske i Slovenije nije se razgovaralo, kazala je Faymannova glasnogovornica Susanna Enk. 'Pitanje izbjeglica je paneuropski izazov koji pojedine zemlje ne mogu same riješiti', zaključila su dvojica premijera, a kancelar Faymann želi hitan izvanredan samit EU-a o izbjegličkoj krizi, do kojeg će najvjerojatnije doći idući tjedan, rekla je Enk.

Milanović je na sjednici Vlade rekao da je sat vremena razgovarao s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom. 'Podijelili smo iskustva i dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije', rekao je premijer. Pritom je ponovio da će Hrvatska biti konstruktivna i surađivati, ali kako 'postoje granice naših kapaciteta'.

'Nakon toga, ako se broj poveća, ne znam hoćemo li sve ljude moći evidentirati, to ne mogu jamčiti. Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi', zaključio je Milanović.

Nakon što je razgovarao s Milanovićem, austrijski kancelar sastao se u Ljubljani s predsjednikom slovenske vlade Mirom Cerarom te su zaključili kako Europska unija u što skorije vrijeme mora pronaći zajedničko rješenje koje će vrijediti za cijeli EU i šire područje Europe. Cerar i Faymann naglasili su poslije sastanka kako će po pitanju izbjegličke krize inzistirati na poboljšanju suradnje između država članica EU-a.

Austrijski kancelar je pak, pozvavši na hitno rješavanje krize, kazao kako suradnja i prijateljstvo ne djeluju isključivo u sretnim vremenima, već i kada je situacija teška. 'Moramo probuditi neke ljude i pozvati na solidarnost', izjavio je Faymann, skrenuvši još jednom pozornost na Dublinsku uredbu, ali ovaj put, kako piše slovenski portal siol.net, izjavivši da Europska unija treba nova i bolja pravila od postojećih.
 
Cerar je nakon sastanka tijekom konferencije za novinare potvrdio kako je Slovenija u ponoć uvela privremenu kontrolu na granici s Mađarskom, no prema njegovim riječima, takav postupak ne znači da su granice zatvorene. 'Slovenija samo štiti vanjsku granicu Schengena', naglasio je slovenski premijer.

Nešto prije sastanka Cerar je još jednom istaknuo kako je Slovenija spremna suočiti se s izbjegličkom krizom te kako će surađivati sa svim susjednim državama. Privremenu kontrolu granice s Mađarskom potvrdila je jučer navečer i slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Győrkős Žnidar, navodeći kako se Slovenija odlučila na taj potez poučena iskustvima drugih zemalja jer postoji mogućnost da stvari izmaknu kontroli.

Slovenska ministrica smatra kako na državi leži odgovornost da ne dođe do nekontroliranih situacija te kako problemi procesa migracije moraju biti svladani. 'Prema našem mišljenju, ne radi se o napadu na Schengen, već o pravodobnoj pripremi za mogući veliki izbjeglički val', zaključila je ministrica.

Ravnatelj slovenske policije jučer je umirio javnost kazavši kako je strah od porasta kriminaliteta dolaskom izbjeglica neutemeljen te kako će nadzor na slovensko-mađarskoj granici biti identičan onome na vanjskim šengenskim granicama, ali i kako je slovenska policija u stalnoj suradnji s kolegama iz susjedstva.

Jutros je stiglo i priopćenje Slovenskih željeznica u kojem se navodi kako su one spremne za prijevoz izbjeglica te kako po tom pitanju surađuju s državnim službama. Željeznice su također organizirale krizni stožer na granici s Hrvatskom i Mađarskom, ističući kako će učiniti sve da izbjeglicama omoguće siguran put ka krajnjim odredištima.