pobjeda prognanika

[FOTO/VIDEO] Fata Orlović se izborila za pravdu: Kod Srebrenice srušena pravoslavna crkva izgrađena u njenom obiteljskom dvorištu

05.06.2021 u 10:59

Bionic
Reading

Pravoslavna crkva bespravno sagrađena na privatnom zemljištu bošnjačke obitelji iz Konjević Polja kod Srebrenice u istočnoj Bosni srušena je u subotu čime je starica Fata Orlović nakon gotovo četvrt stoljeća dobila pravnu bitku u koju je ušla gotovo bez ikakvih izgeda na uspjeh.

Bez prethodne najave bagerom je u ranim jutarnjim satima porušena ranije ispražnjena crkvena građevina a nakon toga su kamioni počeli odvoziti materijal uz najavu kako bi cijeli posao trebo biti dovršen do ponedjeljka.

Rušenje je uslijedilo kao rezultat pravorijeka Europskog suda za ljudska prava koji je u listopadu 2019. godine potvrdio da je crkva sagrađena bespravno te je državi BiH naložio njezino uklanjanje.

Fata Orlović (78) postala je simbolom borbe za povratak prognanih u prijeratne domove ali i stradanja Bošnjaka u istočnoj Bosni gdje su snage bosanskih Srba počinile najgore ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine.

Muž te 20 članova šire obitelji su joj ubijeni a ona je prognana zajedno sa svojih sedam sinova. Srpska pravoslavna crkva je uz sve to u vrtu njihove devastirane obiteljske kuće 1998. godine izgradila bogomolju.

  • +12
Fata Orlović dočekala pravdu: Srušili bespravnu pravoslavnu crkvu u dvorištu kod Srebrenice Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

2000. godine počela je pravnu bitku za povrat svoje imovine suočavajući se s brojnim opstrukcijama pravosudnih vlasti u Bratuncu te na razini Republike Srpske. SPC je crkvu uporno odbijala izmjestiti nudeći naknadno otkup zemljišta na što Orlović nije pristajala.

"Ništa me ne zanima, ja znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci", kazala je ranije Orlović najavivši kako neće odustati od svojih zahtjeva sve dok je živa.

Rušenje crkve u dvorištu Fate Orlović Izvor: Društvene mreže / Autor: TV Podrinje

Nakon što se nije uspjela izboriti za svoja prava pred domaćim sudovima Orlović je pravdu potražila u Strabourgu a kad je Europski sud za ljudska prava donio svoju presudu postavio je i rok za njezinu provedbu do travnja 2020. no i nakon toga su vlasti RS otezale s provedbom presude tvrdeći kako ne mogu naći tvrtku koja bi obavila rušenje.

Fata Orlović dočekala pravdu: Srušili bespravnu pravoslavnu crkvu u dvorištu kod Srebrenice Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/Pixsell

"Konačno smo dočekali pravdu i hvala Bogu što je nana to doživjela", kazao je Mirza Karić, član obitelji Fate Orlović komentirajući za Fenu činjenicu da crkva napokon srušena.

Američko veleposlanstvo u BiH je u ožujku ove godine Fati Orlović dodijelilo posebno priznanje zbog njene ustrajnosti u borbi za prava povratnika ističući kako ona može biti uzor mnogima.