PRIPREME PRED ZAVRŠETKOM

Evo tko sve dolazi na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović

08.02.2015 u 20:40

Bionic
Reading

Za sedam dana Kolinda Grabar Kitarović prisegnut će na Markovu trgu. Od sutra pripreme ulaze u završnicu, a sve je manje nepoznanica, pa tako i oko popisa državnika koji bi trebali nazočiti inauguraciji - šestoj od neovisnosti. Lista uzvanika još nije zaključena, a za sada je broj predsjednika koji će doći u Zagreb manji u odnosu na prethodne inauguracije, saznaje Dnevnik Nove TV

Dnevnik Nove TV doznao je kako će Markov trg iduće nedjelje pohoditi predsjednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova. To je do sada potvrđena lista državnika. Broj šefova država na svakoj se inauguraciji kreće oko 10. Najviše, njih 12, bilo je 2000. godine.

Osim predsjednika država, doći će i predsjednici bugarskog i poljskog parlamenta te njemačkog Bundesrata. Neke zemlje poslat će ministre, a većina svoje veleposlanike. SAD još nije odredio izaslanika. Diplomat Ivica Maštruko smatra kako važnost inauguracija s godinama polako pada. 'Svake godine se održava 50-ak inauguracija. To je postala uobičajena, normalna stvar na koju se više ne ide niti se tome posvećuje velika pažnja', rekao je Maštruko za Novu TV.

Ugledni gosti razlog su i za visoku razinu sigurnosti. No, s obzirom na to da se sve odvija na jednom mjestu, u nedjelju ne bi trebalo biti problema, smatra stručnjak za sigurnost Bono Marjanović. 'To iziskuje možda manje tehničkih i ljudskih resursa, budući da je jedna lokacija. Eventualno se može dogoditi da će biti pokrivene još neke lokacije, ako netko od stranih državnika dođe noć prije pa odspava, prenoći', objasnio je Marjanović.

Tko će gdje sjediti, određuje red prvenstva - po dužini mandata ili nekim drugim kriterijima. Do sada su na jednoj strani Markova trga sjedili strani, a na drugoj hrvatski dužnosnici.
Za točno tjedan dana na Markov trg bit će postavljeno oko 600 sjedećih mjesta za sve uzvanike inauguracije. Međutim, iz Ureda novoizabrane predsjednice poručili su kako bi ta brojka mogla biti i nešto veća jer je Kolinda Grabar Kitarović zahtijevala da na inauguraciji budu i predstavnici građana. 'Pretpostavljam da bi bio veliki interes građana bez pozivnica, upravo zato će biti limitiran broj. A što se tiče samog sigurnosnog segmenta, naravno da će Markov trg biti na neki način sterilna zona', rekao je Marjanović za Novu TV.

Bit će ovo i prva inauguracija na kojoj će na jednom mjestu biti bivši i sadašnji predsjednik te buduća predsjednica.