NOVI ČOVJEK NA PANTOVČAKU

Evo tko je Sebastian Rogač, novi savjetnik predsjednice RH za vanjsku politiku

21.12.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon što sredinom siječnja Dario Mihelin ode na poziciju veleposlanika u Kini, njegovo mjesto na funkciji savjetnika predsjednice za vanjsku politiku preuzet će Sebastian Rogač, profesionalni diplomat koji zadnjih 10 godina radu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Sebastian Rogač (1979.) diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku te engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Srednju školu pohađao je u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je i maturirao (Taunton, Massachusetts). Završio je jednogodišnji stručni studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te izobrazbu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke u Berlinu.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH kao profesionalni diplomat radi od 2009. godine. Bio je član hrvatskog izaslanstva pred arbitražnim sudom (bilateralno granično pitanje RH-RS), pravni savjetnik Stalne misije RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, savjetnik ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralna pitanja (UN, NATO, OESS, Vijeće Europe) te voditelj Službe za Euroaziju. Tijekom diplomatskog mandata pri Ujedinjenim narodima u New Yorku bio je, među ostalim, zadužen za praćenje rada Vijeća sigurnosti u vezi s političkim i sigurnosnim pitanjima u Europi, međunarodnopravna pitanja i protuterorizam.

Bio je izvjestitelj Posebnog odbora Ujedinjenih naroda za Povelju UN-a, predstavnik RH u Šestom odboru Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koordinator i predsjedatelj pregovora država stranaka Rimskog statuta o rezoluciji Opće skupštine UN-a o Međunarodnom kaznenom sudu i facilitator Skupštine država stranaka Rimskog statuta. Govori engleski i njemački jezik.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL