SINDIKALNA RAČUNICA

Evo koliko će pasti učiteljima plaće s novim Pravilnikom

03.03.2014 u 17:19

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) oštro je danas kritizirao Nacrt Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi ustvrdivši da bi zbog njega bez posla moglo ostati između 500 i 1000 učitelja, a mnogima će biti smanjene plaće, te je najavio trodnevne prosvjede pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Predsjednica SHU Sanja Šprem izjavila je novinarima da će zbog Pravilnika biti smanjene plaće učiteljima matematike, povijesti, tjelesnoga odgoja, geografije i glazbene kulture s deset godina radnoga staža za 522 kune, onima s 20 godina staža za 571 kunu, a onima s 30 godina staža za 616 kuna.

'Učiteljima likovnoga i tehničkog odgoja s 10 godina staža bila bi snižena plaća za 1306 kuna, onima s 20 godina za 1429 kuna, a učiteljima s 30 godina staža za 1541 kunu', rekla je Šprem.

SHU će zbog toga prosvjedovati pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta 5. 6. i 7. ožujka između 13 i 13,30 sati, najavila je Šprem dodavši kako su moguće i druge blokade.

Nacrt Pravilnika, smatra Šprem, nije rađen na temelju analize, a iz njega je izbačena i odgojna dimenzija školstva. Kad bi MZOS bio svjestan posljedica koje će prouzročiti novi Pravilnik vjerojatno ga ne bi donosio, a ako je Ministarstvo svjesno posljedica, onda se radi o ponižavanju učitelja.

Predsjednica SHU-a ustvrdila je da Pravilnik obezvrjeđuje izvannastavni rad, u koji učitelji ulažu napor i troše svoje slobodno vrijeme kako bi učenici postigli zapažene rezultate na natjecanjima.

Šprem je pozvala i roditelje da se uključe u javnu raspravu o nacrtu Pravilnika, koja traje do 9. rujna, jer u slučaju njegove primjene roditelji će sami morati financirati kvalitetu školovanja, koja neće svima biti jednako dostupna.

Dodala je kako bi primjenom novoga Pravilnika bile dovedene u pitanje i mnoge dragocjenosti koje učenici njeguju sa svojim učiteljima. Kao primjer navela je njegovanje najljepšeg maslinika u Kaštelama.

Jovanović: Nema razloga za prosvjede učitelja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako nema niti jednog razloga za prosvjede Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) zbog nacrta Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, te istaknuo da o nacrtu još uvijek traje rasprava.

'Svi imaju mogućnost iznijeti svoja mišljenja, stajališta i prijedloge', rekao je ministar dodavši kako Pravilnikom želi osigurati da svi poslovi budu javno evidentirani.

Ustvrdio je kako je nacrt Pravilnika rađen u interesu učenika, pa ga je iznenadila sindikalna najava blokade školskog sustava.

'Nacrtom ni jedno pravo učenika nije ugroženo', rekao je dodavši kako se tamo nalaze i svi oblici odgojno-obrazovnoga rada. Smatra da učenici i roditelji ne smiju biti 'predmet dezinformacija sindikata'.

'Moj cilj je osigurati jednaku dostupnost i kvalitetu obrazovanja svima, te unijeti više reda i racionalnije raspolaganje sredstvima', rekao je Jovanović dodavši kako se sve to nalazi u nacrtu Pravilnika.

Također je naglasio da plaće učitelja neće biti ugrožene.

SHU je danas oštro kritizirao nacrt Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi ustvrdivši da bi zbog njega bez posla moglo ostati između 500 i 1000 učitelja, a mnogima će biti smanjene plaće, te je najavio trodnevne prosvjede pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.