DRŽAVA OLABAVILA CIJENE

Evo kako zakonito možete brati šparoge i ostale šumske plodove

04.04.2014 u 15:17

Bionic
Reading

Hrvatske šume donijele su novi Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda i cjenik nedrvnih šumskih proizvoda, kojima se, između ostalog, utvrđuju uvjeti za sakupljanje šumskih plodova, gljiva, biljaka za prehranu te ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, kao i cijene

Sakupljanje šumskih plodova u državnim šumama dopušteno je samo uz prethodno pribavljenu dozvolu nadležne šumarije na čijem se području obavlja sakupljanje, a u kojoj su specificirane površine i vrijeme sakupljanja željenih šumskih plodova, piše Glas Istre

S obzirom na to da je sezona šparoga u punom jeku, valja istaknuti da za branje šparoge u državnim šumama za vlastite potrebe, a limit je do dva kilograma dnevno, treba ishoditi dozvolu koja vam odgovara - dnevnu, vikend, tjednu, ili mjesečnu. Za mjesečnu dozvolu treba izdvojiti 150 kuna, za tjednu 70 kn, za vikend 20 kuna, a dnevna iznosi 10 kuna bez PDV-a.

Za komercijalne potrebe treba se vratiti u šumariju, prijaviti količinu i još dodatno platiti tri kune po stručku od 40 komada šparoga. Ovo je vrlo važno jer su već počele kontrole komercijalnih sakupljača šparoga, a navodno i agroturizama.

Iako sezona bijelih tartufa počinje sredinom rujna, nije naodmet istaknuti da po novom cjeniku cijena sezonske dozvole za sakupljanje komercijalnih vrsta gljiva u državnim šumama, a to su tartufi, iznosi 1.360 kuna, mjesečne 680, tjedne 400, a dnevne 160 kuna. Sve su to cijene bez PDV-a.

Kao u slučaju šparoga, komercijalni sakupljači trebaju se vratiti s ubranom količinom tartufa, platiti naknadu po kilogramu i dobiti popratnicu. Naknada po kilogramu iznosi 160 kuna za bijele tartufe, a 40 kuna za sve ostale vrste tartufa.

Pravilnik i cjenik za skupljanje šumskih plodova, gljiva i biljaka pročitajte ovdje.