SPEKTAKL NA TVRĐAVI SVETOG MIHOVILA

Evo kako su na inventivan način upalili adventsku svijeću u Šibeniku

03.12.2017 u 20:45

Bionic
Reading

Na šibenskoj tvrđavi svetog Mihovila u nedjelju je upaljena prva adventska svijeća, i to pomoću suvremene tehnologije budući nije riječ u klasičnom adventskom vijencu, već laserskim zrakama koje su 'zapaljena' s tvrđave Barone.

Svi imaju advent, svi imaju adventski vijenac, ali šibenski je najjedinstveniji, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić na svečanosti na tvrđavi sv. Mihovila.

 Gradonačelnik je znak dao s tvrđave Barone, odakle se najbolje vidi najveći adventski vijenac u Hrvatskoj, a događaj je svojim nastupom uljepšalo pjevačko društvo Kolo, čiji su članovi zapjevali tradicionalne božićne napjeve.

 Prva adventska svijeća 'zapaljena' je s tvrđave Barone pomoću suvremene tehnologije budući nije riječ u klasičnom adventskom vijencu, već laserskim zrakama. Zrake će se paliti jedna po jedna za svaku adventsku nedjelju i svjetlom svakodnevno podsjećati da je vrijeme Došašća, kada se iščekuje rođenje Isusa Krista, vrijeme nade, mira, radosti i ljubavi.

 Na Badnjak, ujedno i zadnju nedjelju Došašća, sve četiri svjetlosne zrake, sa svake od kula sv. Mihovila, nagovijestit će Božić, Kristovo rođenje, dok će se s Poljane, glavnoga  šibenskog trga, prema nebu vinuti više od tisuću lampiona.

 'Osim što će Došašće osvijetliti šibensko nebo, neka osvijetli i svakog od nas', poručili su organizatori Šibenskog adventskog sajma Adventure, čiji bogat program počinje u srijedu, 6. prosinca u Perivoju Roberta Visianija paljenjem lampica, nastupima mališana šibenskih gradskih vrtića i koncertom grupe TBF.

 Tvrđava sv. Mihovila koja je večeras postala najveći adventski vijenac, najstarija je šibenska tvrđava, mjesto na kojem je na Božić 1066. zabilježen prvi pisani spomen grada Šibenika.

  • +13
Paljenje adventske svijeće u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX