STARI TRIK

Evo kako se Grci obračunavaju s poreznim inspektorima

27.08.2012 u 07:30

Bionic
Reading

'Mi želimo da Grčka bude u eurozoni, ali ona mora učiniti neophodne napore do tog cilja', kazali su Angela Merkel i Francois Hollande, poručivši tako Grčkoj da ne može očekivati popuštanje glede njezina sporazuma o financijskoj pomoći ako se ne bude držala teških reformnih ciljeva. Prije nego što postanete preoptimistični glede Grčke, pročitajte crticu iz svakodnevnog života na otoku Hydri, inače jednom od grčkih turističkih središta. Priču donosi Business Insider

U petak su grčki otok Hydra, turističko mjesto s nekih 2700 stanovnika, preplavili službenici financijske policije te su provjeravali konobe, kafiće i suvenirnice da vide plaćaju li porez. No Grci se i dalje služe starim trikom: novčani prihod ostaje neprijavljen i 'nestaje', a PDV, iako prikupljen od kupaca, također 'nestaje' da se ne bi dao državi.

Konkretan slučaj izgledao je ovako. Porezni inspektori ušli u riblji restoran gdje je utvrđeno da vlasnica nije prijavljivala ostvareni prihod, zbog čega je odvedena u policijsku postaju gdje se onesvijestila. Njezin 25-godišnji sin, koji je radio u konobi i vrijeđao inspektore, također je uhićen. Bijesni ljudi odlučili su 'pravdu' uzeti u svoje ruke te su se uputili prema policijskoj postaji na koju su bacali kamenje, isključili joj vodu i struju te zatražili da se čovjek pusti na slobodu. Drugi su blokirali luku kako bi se spriječilo pristajanje trajekta, tako da ga policija ne bi mogla prebaciti u Atenu.


Sljedećeg jutra se policija s kopna uspjela probiti do policijske stanice i osloboditi financijske inspektore koji su ostali zarobljeni u njoj. Na kraju je 25-godišnjak pušten jer nije vlasnik, a uz to je još tvrdio i da je htio izdati račun kada je inspekcija stigla. U nedjelju je njegova majka odvezena s otoka. Ova porezna pobuna u Hydri došla je baš u nezgodno vrijeme: neposredno prije važnog sastanka u Berlinu, piše Business Insider.

Ali to nije jedini takav slučaj u Grčkoj. Porezna prijevara je tamo pandemija. Tim za financijske zločine je objavio da je istražio 4067 konoba, kafića, suvenirnica i sl. na 46 otoka i na istaknutim turističkim mjestima na kopnu između 6. srpnja i 19. kolovoza, od čega je njih 55,7 posto počinilo porezni prekršaj. Ta brojka pokazuje da se stvari u odnosu na lani nisu poboljšale, dapače, stanje je gore.

Porezna prijevara je praksa kojom se bavi cjelokupno grčko društvo, od dna do vrha, što je i bio jedan od uzroka grčkih financijskih problema.

Hoće li Grčka, kao što se priča, ići stopama Argentine, koja je ustala iz pepela nakon financijskog sloma? Ne tako brzo. Argentinska vlada provela je impozantne trgovinske mjere i kapitalna ograničenja da ne bi doživjela još dublju krizu. A Grčka je i dalje samo na praznim riječima.