kukavičje jaje

Evo kako je Dodik uz pomoć Rusa u UN-u pokušao opstruirati glasanje veleposlanika BiH

03.03.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je spriječiti veleposlanika BiH u Ujedinjenim narodima da glasa za rezoluciju kojom je Opća skupština u srijedu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, a tu je opstrukciju pokušao provesti u suradnji s ruskim diplomatima pri svjetskoj organizaciji

Mediji u BiH u četvrtak su objavili presliku pisma koje je Dodik, u svojstvu člana Predsjedništva BiH, uz posredovanje ruske misije pri UN-u, poslao glavnom tajniku Antoniju Guterresu, u kojemu je tvrdio da BiH 'nema stajalište' u odnosu na ukrajinsku krizu.

Ruski su diplomati Guterresu proslijedili Dodikovo pismo u kojemu je on tvrdio da veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj nema ovlasti poduprijeti rezoluciju kojom se planira osuda ruske agresije tražeći da mu se praktično onemogući glasanje kada se bude odlučivalo o tom dokumentu.

Dodik je uz to optužio veleposlanika Alkalaja da zlorabi svoj položaj 'ugrožavajući time proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini'.

'Bosna i Hercegovina treba biti nepristrana i neutralna i ne podržavati bilo koju stranu u ovom sukobu, već dati potporu miru i mirovnom rješenju u ovoj situaciji', stoji u Dodikovu svojevrsnom 'kukavičjem jaju' - pismu čiju je presliku objavio portal Klix.

Dodao je će u slučaju ignoriranja njegova pisma nastupiti 'situacija nezakonitih predstavljanja zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH', što će onda dodatno destabilizirati stanje u njegovoj zemlji.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Opća skupština UN-a u utorak je glasovima 141 države, među kojima je bila i BiH, osudila rusku agresiju na Ukrajinu i pozvala na hitno povlačenje ruske vojske.

Za tu je rezoluciju glasala i Srbija, a protiv nje uz Rusiju su bili samo Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Eritreja i Sirija.

Dodik je, prije glasanja u UN-u, u srijedu na Predsjedništvu BiH pokušao nametnuti raspravu o ukrajinskoj krizi planirajući iskoristiti situaciju u kojoj on i druga dva člana državnog vrha imaju potpuno oprečna stajališta o ruskoj agresiji te tako dovesti do situacije u kojoj bi se formalno ispostavilo da država nema usuglašeno stajalište o ovom pitanju.

Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović taj su Dodikov prijedlog odbili pozivajući se na stajalište što ga je državni vrh zauzeo još 2014., nakon ruske okupacije i aneksije ukrajinskog Krima.

BiH je tada zauzela stajalište kojim je potvrdila potrebu poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine pa je to sada temelj vanjske politike Sarajeva i u odnosu na sadašnju krizu.