šest ključnih pitanja

Kako bi trebala izgledati kopnena ofenziva Izraela na Gazu

12.10.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Očekuje se da će Izrael vrlo brzo, u roku od nekoliko sati ili dana, pokrenuti kopnenu ofenzivu protiv Hamasa u Gazi. Evo kako bi mogla izgledati ta operacija prema mišljenju stručnjaka

U Gazi živi više od dva milijuna ljudi, a područje je veličine otoka Brača. Uoči očekivanog napada Sky News je analizirao probleme vezane za takvu operaciju, što bi Izrael mogao poduzeti i kako bi Hamas mogao odgovoriti.

Kakva je mogućnost kopnene ofenzive – i zašto do nje još nije došlo?

Analitičari kažu da je za planiranje takvih operacija potrebno određeno vrijeme, u ovom slučaju da bi se skupila vojska, odnosno pozvali ljudi iz rezerve u službu. Sigurnosni stručnjak Sky Newsa Michael Clarke smatra da kad Izraelci krenu, a neminovno je da će krenuti, to će biti višestruki napad. Navodno je izraelska kampanja bombardiranja osmišljena tako da cilja zalihe streljiva i zapovjedne objekte Hamasa. Tada neće biti druge alternative nego da Izraelske obrambene snage izvrše invaziju na cijeli Pojas Gaze, dodao je Clarke.

Kada bi mogla započeti izraelska invazija na Gazu?

Stručnjak smatra da nas dijele sati ili tek koji dan do početka invazije na Gazu.

'Izraelci neće htjeti odugovlačiti s ovim. Možda se suzdržavaju jer žele da se postigne dogovor o vladi nacionalnog jedinstva, što bi im omogućilo snažno političko zaleđe prije nego što krenu dalje', objašnjava Clarke te navodi da će htjeti obaviti operaciju što je brže moguće. Smatra da će to biti pitanje dana ili dva. 'Bit ću zapanjen ako u ovo vrijeme sljedeći tjedan još uvijek budemo govorili o zračnoj kampanji koja nije dobila nastavak u kopnenoj operaciji', istaknuo je.

Na koji način će biti pokrenuta ofenziva?

Geografija Gaze je ovdje 'važna' i odigrat će ključnu ulogu u tome kako će se svaki napad razvijati u ranim fazama. Clarke je rekao da je također 'prilično siguran' da će svaka ofenziva koja se dogodi biti 'pomorska, kao i zračna'. Istaknuo je da ima više prostora za napredovanje tenkova sa sjeverne i južne strane, umjesto iz 'sredine', zbog 'velikog grebena'.

'Mislim da će to biti s kopnene strane i vjerojatno s morske strane', objasnio je Clarke. Geografija je ovdje bitna. U sjevernoj Gazi, to je malo otvorenija zemlja - i u Kan Junisu (južna Gaza), to je također otvorenija zemlja - u sredini postoji veliki greben, naravno, između Gaze i sadašnjeg Izraela.'

Što bi se moglo koristiti za pokretanje ofenzive i koji su izazovi?

Izraelska vojska mogla bi se suočiti s poteškoćama, ovisno o područjima koja cilja.

  • +9
Izraelska vojska na granici uz Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

'Na sjeveru i jugu mogli biste koristiti tenkove i oklopna vozila, ali u središtu - zapadno od grebena - to bi bilo vrlo teško jer što idete dalje u Gazu, gušće je naseljena i tenkovi i oklopna vozila prilično su ranjivi u tom pogledu', kaže stručnjak. To će, dakle, biti pješačka vrsta operacije - skupina pješaštva, očito, s oklopnim vozilima kao potporom.

'Ali moraju, takoreći, izmamiti protivničke borce na otvoreno. Ako se hamasovci namjeravaju boriti - mogu ili ne moraju - oni mogu braniti svaku zgradu i to će postati operacija teškog pješaštva u kojoj će oklopna oprema morati nekako 'visjeti nazad' i onda obaviti kasniji posao.'

Kako bi se Hamas mogao pripremati za izraelski kopneni napad?

Clarke je kazao da je neka područja izraelska vojska već 'sravnila s zemljom', što će učiniti kopnenu ofenzivu 'puno većim' izazovom.

  • +10
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

'Hamas je morao znati da će se ovo dogoditi. Oni će se pripremiti. Puno rade u tunelima i bunkerima. Stvarno su proširili svoju mrežu tunela. Njihova inteligencija je bolja nego što je bila. Njihovo oružje je bolje nego što je bilo', kazao je stručnjak. Moguće je, smatra, da će koristiti tunele da prežive, a zatim se infiltriraju natrag za mjesec ili dva.

'Ali ako odluče da će se boriti protiv ovoga, onda mogu djelovati iz tunela i bunkera i mogu jako, jako otežati Izraelcima. Svaki komad ruševina za nekoga je obrambeni bunker.'

Hoće li biti obzira prema izraelskim taocima koje je zarobio Hamas?

'Dobrobit talaca tijekom bilo koje kopnene operacije je briga za Izrael', rekao je Clarke. Vojska će pokušati 'izvesti ofenzivu na takav način da spasi što više talaca'.

'Siguran sam da ih ne mogu sve spasiti, ali dat će sve od sebe', dodao je.