STIŽE MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE

Evo kako bi trebala izgledati buduća Vlada

14.10.2016 u 20:34

Bionic
Reading

Nakon konstituirajuće sjednice Sabora, zastupnici bi trebali početi raspravljati i o prvim izmjenama zakona. Radi se o četiri zakona koji se tiču formiranja Vlade, prema kojima bi se izmijenio broj i ustroj ministarstava, ali i uveli državni tajnici umjesto zamjenika ministra

HDZ je predložio izmjene četiri zakona - Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te Zakona o Vladi.

Zakonima se predlaže pripajanje Ministarstva poduzetništva i obrta Ministarstvu gospodarstva, ali i resora energetike Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Tom bi ministarstvu trebalo biti pridodano i vodno gospodarstvo.

Predlaže se i ustroj novog ministarstva - Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Osim toga, Vladini državni uredi transformiraju se u središnje državne urede, također, kao središnja tijela državne uprave za obavljanje poslova, vođenje i provedbu javnih politika od posebnoga strateškog značenja za učinkovitost rada Vlade. Formirat će se i dva nova središnja državna ureda - Središnji državni ured za sport i Središnji državni ured za digitalno društvo.

Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici kojih, ovisno o nadležnosti, može po ministarstvu biti nekoliko.

Jednako tako, mijenja se i famozna odredba o 6 + 6. Dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.

Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.

Oporba upozorava na probleme

O zakonima se raspravljalo na zajedničkoj sjednici Odbora za Ustav i Odbora za zakonodavstvo. SDP-ov Peđa Grbin pritom je upozorio na nekoliko mogućih problema. Uvođenje državnih tajnika kojih bi moglo biti i nekoliko po ministarstvu, kaže Grbin, omogućit će bujanje administracije. Naime, upozorio je da se državnim tajnicima zamjenjuju zamjenici ministara, no da pomoćnici ostaju.

Što se pak tiče famozne odredbe 6 + 6, nova je ideja, kaže, korektna. Međutim, Grbin upozorava na Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji dužnosnicima priječi rad nakon odlaska s dužnosti čak godinu dana. Jednako tako, upozorio je da se taj zakon ne može primjenjivati retroaktivno, odnosno ne može vrijediti za ovaj saziv Sabora.

Primjedbe je imao i SDP-ov Arsen Bauk. Napomenuo je kako bi u slučaju novog Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo moglo doći do preklapanja s Ministarstvom uprave gdje već postoji e-uprava.

Spomenuo je i zanimljivu kraticu kod novog Ministarstva demografije. Skraćeno, to bi bilo ministarstvo za DOM SP.

HNS-ova Anka Mrak Taritaš kazala je da nije dobra ideja spajati resor energetike i zaštite okoliša.

Odgovorio im je HDZ-ov Dražen Bošnjaković kazavši kako broj državnih tajnika neće povećati državnu upravu. Naime, pomoćnici ministara, dodaje, imat će status državnih službenika, a državni tajnici će biti politički imenovani dužnosnici. 'Umjesto pomoćnika u biti ćemo imati ravnatelje koji se biraju na natječaju', kazao je Bošnjaković.

Kazao je da će se o retroaktivnosti kod odredbe 6 + 6 još razmisliti.