mjesto još nepoznato

Evo kad će se konačno susresti Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un

10.05.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump susrest će se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u Singapuru 12. lipnja, objavio je američki čelnik na svom Twitter profilu u četvrtak poslijepodne, najavivši kako bi to mogla postati važna prilika za svjetski mir.

Trump je u ožujku iznenadio svijet prihvativši poziv da se susretne sa sjevernokorejskim čelnikom s kojim je prije toga razmjenjivao uvrede i prijetnje, piše BBC. Poziv se dogodio nakon povijesnih razgovora između Sjeverne i Južne Koreje.

Trump je susret u Singapuru najavio samo nekoliko sati nakon što je izrazio dobrodošlicu trojici američkih državljana koje je Sjeverna Koreja pustila iz pritvora, te u vrijeme posjete državnog tajnika Mikea Pompea Pjongjangu koji je tamo otputovao dogovoriti detalje budućeg susreta.

"Dugo očekivani susret između Kim Jong Una i mene održat će se u Singapuru 12. lipnja. Obojica ćemo pokušati da to postane veoma poseban trenutak za svjetski mir!", napisao je Trump na Twitteru.

Nijedan američki predsjednik se dosad nije sastao sa sjevernokorejskim čelnikom, piše BBC. Bijela kuća je objavila kako je pušteni trojac gesta dobre volje uoči summita dvojice vođa za koji Trump kaže da će biti "velik uspjeh".

"Stvarno smatram da imamo jako veliku šansu učiniti nešto veoma značajno", istaknuo je.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Glavna tema susreta bit će sjevernokorejsko nuklearno oružje. Washington želi da ga se Pjongjang odrekne.

Sa sjevernokorejske strane nije bilo riječi o temama ili mogućim zahtjevima na susretu, no ključno će pitanje vrlo vjerojatno biti prisutnost 30 tisuća američkih vojnika u Južnoj Koreji, kao i ukidanje sankcija, prenosi BBC.

Singapur je već ranije bio mjesto diplomatskih susreta na najvišoj razini. Čelnici Kine i Tajvana su 2015. tamo održali povijesne razgovore, prve u više od 60 godina.

Sjedinjene Države imaju odličan odnos s tim gradom-državom koji održava diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, no koji je prekinuo sve trgovinske odnose s njom u studenom prošle godine u sklopu međunarodnih sankcija.