Zagreb

Europski tjedan mobilnosti pod geslom 'Krećite se s nama'

16.09.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević u ponedjeljak je potpisala povelju kojom Grad Zagreb i ove godine od 16. do 22. rujna službeno pristupa Europskom tjednu mobilnosti s organiziranjem više od 100 događanja, a odvija se pod geslom 'Krećite se s nama'

Pavičić Vukičević pozvala je sugrađane da se priključe aktivnostima, da hodaju, voze bicikl i koriste javni prijevoz i na taj način učine nešto za svoje zdravlje, ali i zaštitu okoliša.

Tjedan mobilnosti završit će 22. rujna, na Europski dan bez automobila, kada će od 8 do 20 sati središnja zona Zagreba biti zatvorena za aute, u podne će krenuti tradicionalna vožnja biciklima 'Zagrebačka žbica', a prometna policija će službu obavljati pješice i na biciklima.

Ujutro će na Cvjetnom trgu biti predstavljena kampanja Saveza društava distrofičara Hrvatske 'Za pokret...' te pokretanje kampanje za primjenu zakona o pristupačnosti mrežnih stanica. Taj dan građani će besplatno moći posjetiti muzeje. Dan ranije, 21. rujna, u Parku Stara Trešnjevka održat će se susret slijepih i slabovidnih osoba s biciklistima.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić najavila je da će se u Zagrebu odvijati više od 100 događanja, koje je Grad organizirao sa 60-ak partnera, a bit će uključene sve generacije, od djeca vrtićke dobi do starijih osoba i osoba s invaliditetom.

'Moja poruka je - što više tramvaja i gradskih autobusa, što više kretanja, što više bicikala, a što manje osobnih automobila i gužve po gradu', poručila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Istaknula je da Energetska strategija Hrvatske tek 2050. planira uvesti vozila na tekući vodik, dok susjedne države u svojim gradovima već imaju izgrađenu infrastrukturu i već se to pomalo uvodi. 'Nije dobro biti preambiciozan, ali mislim da ipak možemo biti malo ambiciozniji s tim', ocijenila je Jozić.

Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanja Europskog dana bez automobila, 18. godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, a 2012. je osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu 'Mobility Award'. Toj se nagradi nadaju i ove godine.