raste zabrinutost

Europske turističke agencije otkazuju putovanja u Kinu zbog koronavirusa

28.01.2020 u 06:46

Bionic
Reading

Pojedini europski turoperatori otkazuju putovanja u Kinu nudeći povrat uplaćenog novca klijentima uslijed zabrinutosti oko širenja novog koronavirusa koji je do sada usmrtio više od 100 osoba i zarazio ih više od 4.500

Koraci za ograničavanje putovanja u Kinu uslijedili su nakon što je Peking produžio novogodišnje praznike, a dio tvrtki zatvorilo urede, kazavši osoblju da radi od kuće kako bi smanjili stopu zaraze tijekom najprometnijeg razdoblja u zemlji.

Njemačka internetska putnička agencija Studiosus, koja nudi putovanja do 20 dana u Kinu, objavila je na svojoj stranici da otkazuje putovanja u tu zemlju do sredine travnja. Iduće putovanje trebalo je započeti 15. ožujka. Klijenti čija putovanja kreću prije 31. svibnja mogu promijeniti datum ili otkazati putovanje, navedeno je.

Putnička tvrtka DER Touristik, također iz Njemačke, refundirat će ili promijenit datum putovanja za putovanja u Kinu do kraja ožujka, stoji u e-mailu. Trenutno u Kini imaju oko 100 klijenata.

Udruga koja predstavlja francuske turističke operatore SETO, preporučilo je članovima da obustave putovanja u Kinu barem do 21. veljače, a kupcima ponude mogućnost promjene rezervacije.

Ruski turistički operatori također su prestali prodavati paket aranžmane za Kinu.

Takve mjere stranih turoperatora vjerojatno će izazvati zabrinutost oko potencijalno dugoročnih šteta za globalnu turističku i zrakoplovnu industriju. Mnoge vodeće kineske turističke atrakcije, uključujući šangajski Disneyworld i Zabranjeni grad u Pekingu, zatvorene su do daljnjega u pokušaju tamošnjih vlasti da suzbiju širenje zaraze.

Tijekom epidemije SARS-a u travnju 2003. godine, potražnja za zračnim putovanjima u Aziji pala je 45 posto.