otvoreno pismo

Europske novinske agencije pozivaju Janšu da obnovi financiranje državne novinske agecije STA

14.12.2020 u 13:52

Bionic
Reading

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) je otvorenim pismom pozvalo slovenskog premijera Janeza Janšu da odustane od „neopravdane“ odluke o prekidu financiranja slovenske državne novinske agencije STA

Vladin Ured za komunikacije (UKOM) suspendirao je financiranje agencije dok joj STA ne dostavi svoje komercijalne ugovore.

U STA-u kažu da je takav zahtjev nezakonit i udar je na autonomiju agencije.

STA se financira tako da pola svojih prihoda zarađuje na tržištu, a pola ih dobiva od države na temelju obaveze javnog informiranja.

EANA je otvoreno pismo Janši poslala u četvrtak, a ono je objavljeno u ponedjeljak, i dalje bez odgovora vlasti. U njemu stoji kako je prekid financiranja slovenske novinske agencije „očito neopravdan“ te se samo može tumačiti kao oblik pritiska na tu medijsku instituciju koji je „neprihvatljiv“ i protivan temeljnim principima demokratskih društava.

EANA, organizacija koja okuplja 32 europske novinske agencije, pismom je pozvala Janšu da odmah obnovi financiranje slovenskoj agenciji, naglašavajući važnost slobode medija od političkog utjecaja.

EANA se time pridružila pismu koje je predsjedniku slovenske vlade uputila povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović u kojem je istaknula zabrinutost da bi prekid javnog financiranja mogao ugroziti rad STA.

Slovensku agenciju u kojoj je zaposleno sedamdesetak ljudi vlada financira s dva milijuna eura godišnje, što je polovica njezinih godišnjih prihoda, a neisplaćeni mjesečni obrok za listopad iznosi 165 tisuća eura.

UKOM, na čijem je čelu Uroš Urbanija, urednik u STA-u u vrijeme Janšine vlade od 2004. do 2008. godine, suspenziju financiranja opravdava optužbama prema upravi te agencije, navodeći da ona treba uredu na uvid dati svoje komercijalne ugovore, nakon čega će se financiranje obnoviti.

Janša, koji je krajem osamdesetih zbog novinarskog rada u antirežimskom tjedniku Mladina vrijeme proveo u zatvoru, čest je kritičar slovenske novinske agencije.

Sredinom listopada ju je prozvao „nacionalnom sramotom“ koja nije dostojna svog imena jer je tekst o radovima na dalekovodu Cirkovce-Pince, kojima je slovenski premijer prisustvovao, imao manje riječi od razgovora sa slovenskim reperom Zlatkom, a u ožujku je tu agenciju optužio za širenje lažnih vijesti.