pravilo jednog sata

Europska komisija traži hitno uklananje terorističkog sadržaja s interneta

01.03.2018 u 16:25

Bionic
Reading

Europska komisija je u četvrtak predstavila paket operativnih mjera za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu, među kojima je i "pravilo jednog sata" za uklanjanje terorističkog sadržaja.

Komisija preporučuje da pružatelji interntskih usluga u pravilu uklone teroristički sadržaj u roku od sat vremena od prijavljivanja, s obzirom na to da su takvi sadržaji najštetniji u prvim satima.

Budući da internet sve više postaje najvažniji izvor informacija, Komisija pokušava suzbiti širenje terorističku propagandu i druge ilegalne sadržaje poput dječje pornografije, poticanja na mržnju i nasilje, krivotvorenih proizvoda, povrede prava intelektualnog vlasništva.

"Internetske platforme postaju glavni izvor informacija, stoga je njihova obveza da svojim korisnicima osiguraju sigurno okruženje. Sve što je nezakonito izvan interneta nezakonito je i na internetu. Iako nekoliko platformi uklanja više nezakonitog sadržaja no ikad prije, što znači da samoregulacija može funkcionirati, i dalje trebamo brže reagirati na terorističku propagandu i druge nezakonite sadržaje koji su znatna prijetnja sigurnosti i temeljnim pravima naših građana", rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Komisija je najavila da će pratiti kako se provode operativne mjere i preporuke prije nego što eventualno odluči predložiti zakonodavne mjere kako bi se nadopunio postojeći regulatorni okvir.

  • +8
HT obilježio Dan sigurnijeg interneta Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Osim prijavljivanja, pružatelji usluga na internetu trebali bi uvesti proaktivne mjere, uključujući automatizirano otkrivanje, za djelotvorno i brzo uklanjanje ili onemogućivanje terorističkog sadržaja i sprječavanje njegova ponovnog pojavljivanja nakon uklanjanja. Kako bi pomogli manjim pružateljima usluga, veći pružatelji usluga trebali bi razmjenjivati i optimizirati odgovarajuće tehnološke alate i uspostaviti radne aranžmane za bolju suradnju s nadležnim tijelima, uključujući Europol, navodi Komisija.