ZABRINUTI ZA EKOLOŠKE STANDARDE

Europska komisija pozorno prati zbivanja oko Omble

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) izjavila je kako je od iznimne važnosti da Hrvatska kao zemlja pristupnica u potpunosti primjenjuje ekološke standarde EU-a za sva nova ulaganja. Iako Komisija formalno nije nadležna do pristupanja Hrvatske, možete biti sigurni da ćemo učiniti sve kako bi se osiguralo to da Hrvatska u potpunosti i ispravno primjenjuje pravne stečevine EU-a do pristupanja i nakon njega

Rečeno je to u odgovoru Europske komisije (EK) na upit našeg novinara kako EK gleda na planiranu gradnju hidroelektrane Ombla kod Dubrovnika, kojom je previđeno iznimna podzemna staništa ekotona pretvoriti u stalna vodena staništa, upućen povjereniku za okoliš Janezu Potočniku.

Svjesni smo tog projekta, za koji smo u više od dvije godine dobili nekoliko pritužbi.

To je razlog zašto smo proteklih mjeseci bili u čestom kontaktu s Ministarstvom zaštite prirode i okoliša, s EBRD-om, kao i s nekoliko udruga za zaštitu okoliša, kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje, kaže se u odgovoru.

U pismu je novinar upozorio EK da je upravni postupak procjene utjecaja za HE Ombla odobren na temelju manjkavih podataka. Pravomoćna studija utjecaja na okoliš tvrdi da u Ombli nema ugroženih i zaštićenih vrsta, a zapravo se radi o području s najvećim podzemnim biodiverzitetom u svijetu. Na temelju takve studije odobren je kredit EBRD-a.

U odgovoru Komisije kaže se da su prve analize i revizije hrvatskih studija utjecaja na okoliš ukazale na brojne kritične nedostatke koje je trebalo riješiti. Osobito je procjena utjecaja na ekosustave bila u velikoj mjeri nedovoljna, uglavnom zbog nedostatka potrebnih podataka, kaže se u odgovoru.


Kao odgovor na našu zabrinutost, EBRD se složio početkom ove godine pokrenuti novu studiju biološke raznolikosti za Omblu, čiji bi rezultati, prema našim najnovijim informacijama, trebali biti javno predstavljeni i razmatrani u siječnju 2013, kaže se u odgovoru EK. Tako je hrvatska javnost doznala ono o čemu HEP uporno šuti, iako je predsjednik Uprave Zlatko Koračević još u lipnju izjavio da će za projekt Ombla 'krajem srpnja biti dogotovljena najnovija studija utjecaja za okoliš'.

Čvrsto vam preporučujemo da sudjelujete u planiranom postupku javnih konzultacija koje se će održati nakon objave nove studije i izrazite svoju zabrinutost. S naše strane, mi ćemo također razmotriti tu studiju kad postane dostupna, a potom ćemo odlučiti što ćemo konkretno poduzeti, kaže se u odgovoru EK našem novinaru, koji je u ime povjerenika Janza Potočnika potpisao šef Odjela za međunarodnu suradnju i proširenje Nicholas Hanley.