IZVJEŠTAJ CEO-A:

Europska komisija pleše kako veliki biznis svira

15.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Europska komisija u proteklih pet godina slijedila je korporativnu agendu, veoma malo se obazirući na ostale interese društva, zaključak je izvještaja neprofitne organizacije Corporate Europe Observatory (CEO), koja nadzire utjecaj korporativnih lobista u određivanju politika Europske unije. U kritičkoj analizi rada EK-a u drugom mandatu predsjednika Josea Manuela Barrosa, CEO upozorava da je problematičan način na koji je Komisija surađivala s lobistima velikih poslovnih igrača

Izvješće je koincidiralo s početkom skupa European Business Summit, najvećeg lobističkog eventa u organizaciji saveza poslodavaca BusinessEurope, na kojem korporativni direktori uživaju jedinstven pristup europskim povjerenicima i političkim čelnicima. Događaj je to na kojemu, prema vlastitom sloganu, 'biznis i politika oblikuju budućnost'.

Izvještaj CEO-a uključuje 'mnogo dokaza' i uvid u ulogu Komisije u ključnim područjima - međunarodnoj trgovini, regulaciji tržišta financijskih usluga, klimatskim promjenama, poljoprivredi i reakciji na krizu - koji pokazuju da se Komisija bez otpora predala korporativnim interesima, navodi CEO.

U sažetku izvještaja stoji da se Komisija, 'osim što je slijedila korporativnu agendu, svim silama borila protiv učinkovite regulacije lobista, uključujući protivljenje obaveznom registru i izbjegavanje ozbiljne reforme svoje savjetničke strukture, uz tzv. stručne skupine kojima dominiraju predstavnici biznisa u mnogim područjima'.

'Komisija u drugom Barrosovu mandatu je Europska komisija u svom najgorem svjetlu. S krizom je uspjela proširiti svoje ovlasti, koje je upotrijebila da nametne politiku koju je uredno uskladila s interesima velikog biznisa. Ovo će biti mandat koji Europljani neće tako skoro zaboraviti. Komisija je izgubila dio legitimiteta', rekao je Kenneth Haar, koautor izvještaja.

'Komisija u odlasku ostavlja za sobom loš zapis stavljanja velikog biznisa za upravljač velikog broja europskih politika. To naglašava potrebu za hitnom reformom', rekao je Olivier Hoedeman, koordinator i koautor izvještaja.

Pascoe Sabido, treći koautor, naveo je da izvještaj ukazuje i na to zašto europski građani izlaze na ulične prosvjede.

'Petnaestog svibnja, tisuće Europljana bit će u Bruxellesu zbog European Business Summita i poslat će jasnu poruku našim političkim čelnicima - demokracija nije na prodaju ni pod koju cijenu', najavio je Sabido.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje