NAKON KRITIKA JAVNOSTI

Europarlamentarci 'stegli' remen i zamrznuli dnevnice

17.02.2012 u 21:58

Bionic
Reading

Dok je većina zastupnika glasovala za smanjenje povlastica, bilo je i onih koji su pozivali na njihov porast, no oni su žestoko izkritizirani. Na kraju je zamrzavanje primanja podržalo 329 zastupnika, dok ih je 223 bilo protiv, a 29 suzdržano

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u petak u Strasbourgu zamrzavanje vlastitih naknada do sredine 2014. godine te trajno ograničenje putnih troškova, prenio je The Parliament.

Odluka je to koja je uslijedila nakon brojnih kritika javnosti zbog nedavnog saznanja o godišnjoj visini troškova europarlamentaraca koji rastrošno i nerazumno troše novac poreznih obveznika. Dok je većina zastupnika glasovala za smanjenje povlastica, bilo je i onih koji su pozivali na njihov porast, no oni su žestoko izkritizirani. Na kraju je zamrzavanje primanja pordžalo 329 zastupnika, dok ih je 223 bilo protiv, a 29 suzdržano.

Glasanjem je odlučeno da će se različiti primici, poput onih koji uključuju zapošljavanje osoba u Bruxellesu i matičnim zemljama te dnevni džeparci, zamrznuti na postojećoj razini od novih europskih izbora, odnosno do 2014. godine.

Odluku je pozdravio britanski liberalni demokrat George Lyon, član i zamjenik predsjednika parlamentarnog Odbora za proračun, koji se zalaže za radikalno restrukturiranje naknada i ostalih primanja zastupnika u parlamentu i ostalih službenika zaposlenih u EU institucijama.

'U vijeme kad većina građana krpa kraj s krajem, bitno je da parlamentarci pokažu vodstvo te da drže vlastite troškove pod kontrolom', pojasnio je Lyon.