MIMOHOD U RIJECI

'Europa se plaši stasitog i ponosnog Hrvata'

16.04.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Nekoliko stotina Riječana mirnim mimohodom po glavnoj riječkoj šetnici iskazalo je poproru generalima Anti Gotovini i Marijanu Markaču, osuđenima jučer u Haškom sudu na 24, odnosno 18 godina zatvora

Okupili su se na Mostu hrvatskih branitelja oko 11 sati u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i u tišini, noseći slike generala, hodali Korzom do Jadranskog trga, gdje je predsjednik te Udruge Mile Biondić održao govor, i natrag.

'Možda će ova presuda malo ohladiti našu intelektualnu elitu koja bi htjela savršenog Hrvata uvesti u nesavršenu Europu. Nažalost većini Hrvata, kojima je bilo jasno da Hrvatska neće ući u Europu, uhićenje generala našim je političkim šupljoglavcima bila jedina preokupacija, a ovom sramotnom presudom se pokazalo kakvo je sudstvo u Europi', rekao je Biondić poručujući generalima da su Riječani uz njih i neka izdrže.

'Bljesak i Oluja su najveličanstvenije pobjede i tako ćemo učiti mlađe generacije, jer srce hrvatskog vojnika bilo je vezano uz svoju obitelj i moralo se čuvati ono što je njegovo i braniti ako je napadnuto', poručio je i dodao da 'smo u obrani uspjeli pobijediti, a da se danas mirna Europa plaši tog stasitog, ponosnog, borbenog Hrvata i hoće poniznog slugu koja na koljenima dolazi moliti'.

Kao Hrvat, osjeća se, kaže, ponižen, jadan, nemoćan i tužan, no uvjeren je da će se u obnovljenom postupku dokazati pravica generala te da će biti oslobođeni, ili da će se presuda eventualno svesti na onaj broj godina koje budu proveli u zatvoru.

Prisjetio se uloge Račana, Josipovića i Sanadera, a posebno je napomenuo ulogu Stjepana Mesića koji je, kako je rekao, učinio sve što je bilo u njegovoj moći da kroz izdavanje svih onih transkripta i kroz svjedočenje kao jednog od krunskog svjedoka, optuži bivšega predsjednika i današnje generale.

'U povijesti će on tako biti vrlo negativna osoba', drži Biondić, potkrijepljujući to izjavom karizmatičnog svečenika Zlatka Sudca koji je izjavio da bi više volio biti u koži Ante Gotovine nego u koži Stjepana Mesića.

Predsjednik UHDDR-a svjestan je da su svi branitelji dio kotačića zločinačkog pothvata i kaže da su silno ponosni na to.