BARROSO ZAZIVA KOMPROMIS

Europa postaje veliko gradilište za spas eurozone

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 20.10.2011 14:25
  • Objavljeno 20.10.2011 u 12:08
Jose Manuel  Barroso

Jose Manuel Barroso

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je europske čelnike da iskažu političku volju i postignu kompromis o proračunu uoči ključnog samita Europske unije za rješavanje dužničke krize eurozone, koji će se održati ovog vikenda u Bruxellesu

Govoreći na konferenciji u Bruxellesu, Barroso je istaknuo da je najvažnije postići dogovor o jačanju Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), koji predstavlja prvu liniju obrane eurozone.

'Nužnost učvršćenja tog zida element je koji nadmašuje sve druge', rekao je Barroso, dodajući da se političke odluke moraju donijeti do nedjelje.

Pred čelnicima EU-a tri su dana razgovora o načinima rješavanja dužničke krize. U petak će se u Bruxellesu okupiti ministri financija eurozone, nakon čega će im se pridružiti kolege i šefovi diplomacija 27 članica europskog bloka. Kulminacija samita bit će u nedjelju, kada će se objaviti novi plan za rješavanje krize, u kontekstu povećanog straha da će se simptomi groznice u eurozoni proširiti na globalnu ekonomiju.

Barroso je optimističan: ukoliko bude osjećaja za kompromis, u nedjelju je moguć 'veoma pozitivan ishod'.

'Europi treba kompromis. Uvjeren sam da ćete ga vi postići', poručio je Barroso na konferenciji čiji se prijenos mogao pratiti na internetskim stranicama EU-a

Svjetlo na kraju tunela

Kriza se neće moći okončati bez sustavnog rješenja koji će se hrabro suprotstaviti dužničkoj krizi, napomenuo je Barroso. Sustavno rješenje, između ostalog, uključuje spašavanje Grčke, jačanje EFSF-a i dokapitalizaciju europskih banaka.

Predstavljajući smjernice prijedloga proračuna EU-a, koji je ocijenio 'ambicioznim, inovativnim i s pogledom u budućnost', predsjednik Europske komisije naglasio je da svaki potrošeni euro mora rezultirati dodatnom vrijednošću za gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

'Moramo pokazati građanima da postoji svjetlo na kraju tunela', rekao je Barroso.

Prijedlog proračuna EU-a za razdoblje 2014-2020. fokusiran je na investicije širom Europske unije, obnovu i izgradnju infrastrukture, kao i jačanje regija. Iskustvo EU-a pokazalo je, naime, da se jedinstvo ne može uspostaviti bez investicija u prometnu infrastrukturu.

'Connecting Europe'

'Olakšavajući europskim građanima rad i putovanje širom Europe, povezat ćemo sve ciljeve Europske unije', naveo je Barroso, dodajući da će se kroz program 'Connecting Europe' mobilizirati javni i privatni fondovi, u suradnji s Europskom investicijskom bankom. 

Projekt 'Connecting Europe', težak 50 milijardi eura, omogućio bi gradnju novih cesta, željezničkih pruga, energetskih postrojenja i telekomunikacijskih mreža, a financirao bi se kroz proračun EU-a i korištenje tzv. projekt obveznica.

Od 2014, unutar novog okvira financiranja EU-a, inicijativa o 'projekt obveznicama' inkorporirala bi se u projekt 'Connecting Europe'.

'Novac za mladost, ne za Bruxelles'

Iako projekt, kao i prijedlog proračuna, tek treba odobriti Europski parlament i države članice EU-a, Barroso je najavio da će Komisija pokrenuti 'pilot fazu' projekta, koristeći 230 milijuna eura iz aktualnog proračuna kako bi privukao 4.5 milijarde od privatnog sektora.

'Teško je, ali moguće postići široki konsenzus o proračunu. Ovdje smo jer smo posvećeni Europi. Pokažimo da imamo političke volje za izlazak iz krize i poticanje rasta', poručio je Barroso, pozivajući europske čelnike da se odupru populistima koji manipuliraju podacima i predaju se uskom nacionalizmu.

'Ovo nije novac za Bruxelles, nego za mlade ljude, znanstvenike, naše regije i njihovu samoodrživost…', naglasio je Barroso.

Optimističan ton predsjednika Europske komisije nužan je nakon neuspjeha jučerašnjih razgovora između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel, koji su pokušali uskladiti stajališta o jačanju EFSF-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi