procurio dokument

Egipat i Izrael spašavaju EU? Von der Leyen krenula u Kairo probiti novi plinski put

09.06.2022 u 16:00

Bionic
Reading

Europska komisija predložila je državama članicama EU-a sporazum s Egiptom i Izraelom o povećanju uvoza prirodnog plina iz istočnog Sredozemlja, prema nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid

Nacrt memoranduma, koji je još uvijek podložan promjenama i trebaju ga odobriti uključene vlade, dio je napora Europske unije za smanjenje uvoza fosilnih goriva iz Rusije nakon rata u Ukrajini.

'Prirodni plin koji će biti isporučen u Europsku uniju dobavljat će se iz Egipta, Izraela ili bilo kojeg drugog izvora u istočnomediteranskoj regiji', navodi se u dokumentu na devet stranica.

EU je priopćio da namjerava sklopiti trilateralni sporazum s Egiptom i Izraelom prije ljeta, ali detalji u nacrtu nastalom 7. lipnja do kojih je došao Reuters nisu bili poznati javnosti.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sljedećeg tjedna trebala bi posjetiti Kairo. Europska komisija odbila je komentirati nacrt sporazuma, kao i to je li putovanje Von der Leyen vezano uz njega. Nacrt sporazuma utvrđuje načela za pojačanu suradnju između tri partnera, ali ne navodi koliko bi plina EU uvozio niti postavlja bilo kakve rokove za isporuku.

U dokumentu se navodi da će isporuke uključivati ​​korištenje infrastrukture ukapljenog plina (LNG) u Egiptu, uz napomenu da je plan sjevernoafričke zemlje postati regionalni hub za prirodni plin. Memorandum o razumijevanju trajao bi devet godina od potpisivanja, stoji u dokumentu.

Međutim taj dio je još uvijek pod znakom pitanja. Egipat i sada izvozi u EU, ali relativno male količine plina, a obje zemlje očekuju da će povećati proizvodnju i izvoz u godinama koje dolaze.

  • +4
Plaćanje plina u rubljima (ilustrativna galerija) Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Egipat je izvezao 8,9 milijardi kubičnih metara LNG-a prošle godine i 4,7 milijardi kubnih metara u prvih pet mjeseci 2022., prema podacima Refinitiv Eikona, a većina izvoza ide u Aziju.

Izrael je na pravom putu da u sljedećih nekoliko godina udvostruči proizvodnju plina na oko 40 milijardi kubnih metara godišnje. Izraelci su rekli da se nadaju dogovoru s EU-om te također razmatraju izgradnju plinovoda za izvoz više plina u Egipat.

EU je prošle godine uvezao 155 milijardi kubnih metara plina iz Rusije, što čini oko 40 posto godišnje potrošnje Unije.

Prema nacrtu sporazuma, Egipat će moći kupovati dio plina koji se transportira u EU ili druge zemlje putem egipatske infrastrukture.

Sporazum ne uvodi nikakve obvezujuće pravne ili financijske obveze za potpisnike, stoji u dokumentu.