rusi zatvorili pipu

Nizozemci na mukama: Važno plinsko polje zbog potresa ne mogu koristiti punim kapacitetom

08.06.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Plinsko polje Groningen može biti samo "zadnja opcija" za punjenje skladišta u Nizozemskoj pred zimu, poručio je ministar gospodarstva Hans Viljbrief, otklonivši prijedlog da se plin iz trusne regije upotrijebi za zalihe

Vijeće za rudnike, neovisno savjetodavno tijelo, upozorilo je u pismu nizozemsku vladu da je njezin cilj 80-postotne popunjenosti skladišta plina neprimjeren.

Krajem svibnja ministar energetike Rob Jetten predstavio je javnosti plan subvencija za punjenje skladišta kako bi do listopada bila napunjena 80 posto. Trenutno popunjenost iznosi 42 posto.

„Cilj bi trebao biti da se skladišta maksimalno napune, a ne da se tek ispoštuje europski minimum. Po mišljenju Vijeća za rudnike, korištenje polja Groningen za punjenje skladišta i za rješenje eventualne krize u opskrbi realna je opcija koju treba razmotriti i pripremiti", stoji u pismu.

Ministar gospodarstva nije se složio s tim mišljenjem, podsjetivši da su druga savjetodavna tijela ukazala na prijetnju potresa.

„Kada bi (ruski predsjednik Vladimir) Putin zatvorio plin cijeloj Europi, našli bismo se u drugačijoj, opasnoj situaciji" akutne fizičke nestašice, rekao je Viljbrief.

"U tom slučaju razmišljali bismo drugačije. No, Groningen je zadnja opcija”, naglasio je Viljbrief.

Sredinom svibnja vlada je najavila da će do kraja plinske sezone u listopadu u Groningenu biti proizvedeno 4,5 milijardi kubnih metara plina. Sljedeće godine proizvodnja bi trebala biti obustavljena.

Trgovac plinom GasTerra priopćio je pak 30. svibnja da je ruski Gazprom obustavio isporuku plina nakon što su odbili novi model plaćanja u rubljama. U GasTerri očekivali su da će im Gazprom razdoblju od svibnja do listopada isporučiti dvije milijarde prostornih metara plina.

Vlada planira do kraja godine zamijeniti ruski plin pojačanim uvozom ukapljenog prirodnog plina (LNG), uvozom iz Norveške i smanjenom potrošnjom, koju je promovirala nacionalnom kampanjom.

Ministar energetike rekao je početkom lipnja da je potrošnja plina ove godine smanjena za trećinu u odnosu na prošlu godinu, pozivajući se na podatke mrežnog operatera Gasunie.

Nizozemska je prošle godine iz Rusije uvezla oko šest milijardi kubnih metara plina, što odgovara 15 posto njezine potrošnje.