nemjerljiva šteta

EU upozorila Kinu da ne pomaže Rusiji u ratu s Ukrajinom

01.04.2022 u 17:36

Bionic
Reading

Čelnici EU-a upozorili su u petak Kinu da ne pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu jer bi to nanijelo štetu njezinim gospodarskim interesima i ugledu

“Postoje reputacijski rizici za Kinu bude li pomagala Rusiji. Nijedan europski građanin ne bi razumio kinesku potporu ruskoj sposobnosti da vodi rat”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon zavšretka virtualnog samita EU-Kina.

Predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća, Ursula von der Leyen i Charles Michel, predstavljali su Europsku uniju na virtualnom sastanku na vrhu s kineskim premijerom Li Keqiangom i predsjednikom Xi Jinpingom. To je prvi samit EU-Kina od lipnja 2020. a pripreme za njega počele su prije ruske agresije na Ukrajinu.

Von der Leyen je istaknula da trgovina između EU-a i Kine na dnevnoj razini iznosi dvije milijarde eura, dok vrijednost rusko-kineske trgovine iznosi svega 330 milijuna eura.

“Poslovni sektor pozorno prati ove događaje i procjenjuje kakve pozicije zauzimaju pojedine države. Ovo je pitanje povjerenja, pouzdanosti i odluka o dugoročnim investicijama”, rekla je predsjednica Komisije, dodajući da će Kina "sama sebi nanijeti štetu" bude li pomagala da se rat u Ukrajini nastavi.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da globalna nestabilnost nije u interesu ni Kine ni EU-a.

“Mi smo se usredotočili na to što se može napraviti kako bi se rat što prije završio. Kina i EU se slažu da globalna nestabilnost nije u interesu ni Kine ni EU-a”, rekao je Michel.

Michel je upozorio Kinu da “ne može zatvarati oči pred ruskim kršenjem međunarodnog prava, čija su načela sadržana u Povelji UN-a”.

Predsjednik Europskog vijeća je naglasio da bi bilo kakva kineska pomoć Rusiji u zaobilaženj zapadnih sankcija produljila rat.

“Mi ćemo također ostati oprezni u pogledu bilo kakvih pokušaja financijske ili vojne pomoći Rusiji”, rekao je Michel, dodajući da bi EU i međunarodna zajednica pozdravili pozitivne korake Kine u pogledu zaustavljanja rata.