UOČI OBJAVE O CJEPIVU

Farsa se nastavlja: EU obavila ugovor s AstraZenecom, ali najvažniji dijelovi su zatamnjeni

29.01.2021 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon prepucavanja na relaciji EU - AstraZeneca oko obveze dostave cjepiva u određenim rokovima i različitog tumačenja ugovora, Europska komisija je u petak objavila tekst ugovora. Radi se o voluminoznom dokumentu u kojem se trebaju gledati detalji, ali prema tumačenju Europske komisije, "nema dvojbe" da se AstraZeneca obvezala dostaviti cjepiva za EU u prvom kvartalu ove godine.

"Morate pažljivo čitati ugovor koji je stranice i stranice dugačak. Ne mogu davati komentare o specifičnim dijelovima, ali uvijek smo govorili da postoje brojni pogoni koji su spomenuti u ugovoru s AstraZenecom. Jedan od tih pogona je u UK, a u svima se mogu proizvoditi cjepiva i za EU i o tome nema dileme", rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer, javlja Jutarnji.hr.

Upozorio je da, kada su ugovori potpisani, cjepiva nisu postojala i da postoje neki razlozi zbog kojih kompanija ne bi mogla ispuniti planove dostave, primjerice vezano za proces odobrenja ili takozvane klauzule "proizvodnje u rizičnim okolnostima".

AstraZeneca pristala je na otkrivanje povjerljivih detalja, objavila je EK. No, dijelovi ugovora dostupni na stranicama EK zatamnjeni su pa se tako ne vidi ni ono najvažnije - koje su količine cjepiva ugovorene za isporuku u prvom tromjesečju ove godine. Kako doznajemo, 95 posto zatamnjenog sadržaja je od strane AstraZenece, a samo 5 posto od strane EK.

Europska komisija pak i dalje nastavlja govoriti kako je glavni cilj osigurati cjepiva što prije i da Komisija ostaje uvijek spremna za suradnju s kompanijama.

Danas poslijepodne, točnije u 15 sati, Europska Agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti korištenje cjepiva AstraZenece. Njemačka je već najavila da to cjepivo neće koristiti za osobe starije od 65 godina pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li EMA takvu preporuku dati za cijelu EU.

  • +3
AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: DRAGO PRVULOVIC