ANTIDEPRESIV-KARTELI

EU konačno 'odrala' farmaceutske tvrtke!

21.06.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Bogatstvo od 93,8 milijuna eura morat će platiti Lundbeck, danski proizvođač lijekova protiv depresije, nakon što ga je Europska komisija u srijedu kaznila zbog plaćanja konkurenciji da odgodi plasman jeftinijih proizvoda na tržište

Osim Lundbecka, kažnjeno je još osam farmaceutskih tvrtki, a suma svih kazni iznosi 146 milijuna eura. To je prva osuđujuća presuda takvog tipa u Europskoj uniji.

U obrazloženju odluke Europske komisije stoji da je Lundbeck potplaćivao suparničke kompanije da odgađaju proizvodnju generičkih verzija antidepresiva marke Citalopram.

Izvršna vlast Europske unije utvrdila je da su 2002. godine Lundbecku istekla patentna prava na Citalopram, pa su ga druge kompanije također mogle proizvoditi i pritom ponuditi jeftiniju cijenu.

Riječ je, inače, o jednom od najraširenijih lijekova na tržištu, ključnom izvoru zarade za Lundbeck koji je samo lani prijavio prihod od dvije milijarde eura.

Među ostalim kažnjenim kompanijama su Zoetis, Actavis, Mylan, Merck, Ranbaxy, Arrow, Resolution Chemicals, Xellia i A.L. Industrier.