TAKTIKA ODUGOVLAČENJA

EU izbija HDZ-u predizborni argument iz ruku

31.05.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Prilično je izvjesno, i to govori većina europskih diplomata, kao i stručnjaka dobro upoznatih s funkcioniranjem Europske unije, da će se pristupni ugovor između Hrvatske i EU-a potpisati tek krajem ove godine, u prosincu, ili tek početkom iduće, u siječnju

Time će se HDZ-u iz ruku izbiti argument, zaključuje Nacional, da kraj pregovora iskoristi u predizbornoj kampanji. S obzirom na to da bi se izbori trebali održati ranije, HDZ će ostati bez svoga glavnog predizbornog argumenta, a to je potpisivanje pristupnog ugovora s EU-om.

Prema pisanju Nacionala, Kosor je računala da će se pristupni ugovor potpisati u rujnu ili listopadu, a mjesec dana kasnije referendum, te bi u prosinačke izbore HDZ ušao sa svojim glavnim adutom, a to je ulazak u EU.

Navodno u Bruxellesu ne žele pomagati nijednoj političkoj opciji u Hrvatskoj i žele spriječiti da HDZ Europsku uniju koristi u predizborne svrhe, zaključili su u Nacionalu. U EU-u također žele izbjeći situacije u kojoj bi referendum bio povezan s izborima u Hrvatskoj jer bi se to moglo negativno odraziti na rezultate zbog velikog nezadovoljstva vladajućim HDZ-om u zemlji.