DVODNEVNI SAMIT

EU će prihode od ruske imovine preusmjeriti za nabavu oružja za Ukrajinu?

22.03.2024 u 06:12

Bionic
Reading

Europska unija uskoro bi mogla koristiti prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u kupovini oružja, istaknuli su čelnici europskih institucija nakon prvog dana dvodnevno samita čelnika država članica

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla da je bi prva milijarda eura iz toga izvora mogla biti isplaćena već početkom srpnja.

'Drago mi je da su čelnici podržali naš prijedlog o korištenju ekstra prihoda od zamrznute ruske imovine. Time će se osigurati financiranje nabave vojne opreme za Ukrajinu. Možemo očekivati da ćemo prikupiti oko tri milijarde eura ove godine i sličan iznos u sljedećim godinama', rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare.

'Rekla sam čelnicima, ako budemo brzi u prihvaćanju prijedloga Komisije, da bismo mogli prvu milijardu eura isplatiti već 1. srpnja”, dodala je predsjednica Komisije.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je kako je uvjeren da se odluka o tome može donijeti vrlo brzo. Komisija je predložila da se 90 posto prihoda od zamrznute ruske imovine koristi za financiranje kupovine oružja za Ukrajinu, a preostalih 10 posto da ide izravno u ukrajinski državni proračun.

  • +3
Ruski napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Chuzavkov/SOPA Images/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia