185 slučajeva

EU aktivira dva milijuna eura hitne pomoći za BiH

26.03.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Europska unija i Ujedinjeni narodi aktivirali su u četvrtak paket od dva milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini namijenjene borbi protiv epidemije koronavirusa, a najavili su i dodatnu financijsku potporu u narednim danima

Delegacija EU u BiH potvrdila je kako će dva milijuna eura biti utrošeno za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na bolest COVID-19.

'Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet milijuna eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe BiH iznositi sedam milijuna eura, što će omogućiti nabavku respiratora, kompleta za testiranje i znatnih količina osobne zaštitne opreme', stoji u priopćenju u kojem se dodajekako se plan provodi u suradnji s Agencijom UN za međunarodni razvoj (UNDP).

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je u četvrtak novinarima u Sarajevu kako, unatoč rastu broja zaraženih koronavirusom, zdravstvene službe za sada uspjevaju odgovoriti postavljenim izazovima, ali je pozvao na odgovorno ponašanje kako se epidemija ne bi otela kontroli.

U cijeloj državi do četvrtka u podne bilo je potvrđeno 185 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je nešto više od 60 u Federaciji BiH, a najviše u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

'Na žalost imamo i tri potvrđena smrtna slučaja. Po jedan u Konjicu, Bihaću i Sarajevu', kazao je Pehar dodajući kako će iduća dva do tri tjedna biti ključna za bitku protiv epidemije izazvane visurom SARS-CoV-2, jer jedino mjere izolacije i socijalne distance mogu osigurati da BiH izbjegne talijanski scenarij.

Operativniji ustroj kriznog stožera kao političko pitanje

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako su u tom entitetu morali uspostaviti novi ustroj kriznog stožera civilne zaštite da bi se ubrzale odluke bitne za borbu protiv epidemije.

Tako je odmah nakon preustroja, provedenog u srijedu, donesen niz odluka uključujući onu o hitnoj nabavci 150 tisuća testova za koronavirus.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) ranije tijekom dana kritizirale su odluku o preustroju entitetskog stožera civilne zaštite opisujući to kao politički udar čiji je cilj da bošnjački kadrovi preuzmu kontrolu nad donošenjem svih bitnih odluka u Federaciji BiH.

Novalić je takve tvrdnje odlučno odbacio podsjećajući kako je na čelu stožera u dalje minitrica finanancija Jelka Miličević, koja je i kadar HDZ BiH.

'To nije političko pitanje. U vrijeme borbe protv koronavirusa ne postoje politika, nego samo tehička pitanja', kazao je Novalić. Po njegovim riječima, krizni stožer sad,a umjesto 21 člana, ima njih devet, uključujući čelnike policije, inspekcije, robnih rezervi i Zavoda za javno zdravstvo, koji do sada uopće nisi bili članovi.

Novalić je najavio kako će u Federaciji BiH zatražiti financijsku pomoć i od međunarodnih financijskih institucija pa je već donesena odluka od kreditnom zaduženju kod Svjetske banke u iznosu od 20 milijuna dolara.

Potvrdio je i kako je do srijede u različitim tvrtkama u BiH otpušteno nešto više od 3500 osoba zbog prekida proizvodnje, dodajući kako očekuje da će se taj trend i nastaviti. Obećao je ipak kako će vlada poduzeti sve da gospodarstvenicima olakša teret krize i da reprogramira ili ih u cijelosti oslobodi nekih financijskh obveza dok se stanje ne stabilizira.

Slično je najavio i predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković. Kazao je kako će u tome entitetu za sada sve tvrtke moći računati na odgodu dospjelih poreznih obveza do 30. lipnja.