pola havaja

Erupcija Mauna Loe znanstvenicima će dati uvid u mnoge tajne koje krije najveći vulkan na svijetu

07.12.2022 u 22:29

Bionic
Reading

Mauna Loa, najveći aktivni vulkan na svijetu, počeo je erumpirati prije desetak dana i to prvi put od 1984. godine. Kako nema većih opasnosti od posljedica ove erupcije, vulkanolozi su nakon desetljeća čekanja napokon dočekali priliku da izvuku podatke iz tako velike erupcije

'Ovakvi događaji uvijek su iznimno uzbudljivi', rekao je vulkanolog Kenneth H. Rubin sa Sveučilišta na Havajima. Mauna Loa uzdiže se 4169 m iznad Tihog oceana i jedan je od šest aktivnih vulkana na havajskom arhipelagu. Od 1843. erumpirao je 33 puta. Na najvećem otoku arhipelaga je vulkan Mauna Kea visok 4207 m. Jedni su to od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Prema riječima vulkanologa Rubina, prikupljena je ogromna količina podataka o trenutačnoj erupciji Mauna Loe. Podaci su se prikupljali satelitima, toplinskim i plinskim senzorima, a izvučeni su podaci i o radijaciji za vrijeme erupcije, piše Mashable.

Znanstvenici sada pokušavaju doznati više o strukturi lave, kako bi mogli izračunati i kolika je opasnost od nje. Veličina mjehurića i njihova gustoća, objašnjava Rubin, tako primjerice pokazuje kad bi vulkanske aktivnosti mogle stati. Ono što znanstvenike najviše zanima je odakle je točno došla ta magma, što bi potencijalno moglo otkriti kakve će biti buduće erupcije.

Vlasti na Havajima mobilizirale su Nacionalnu gardu radi otklanjanja posljedica erupcije Mauna Loe, najvećeg aktivnog vulkana u svijetu, iz kojega se lava polagano slijeva prema važnoj prometnici 'Saddle roadu', čije bi zatvaranje natjeralo stanovnike na velik i kompliciran zaobilazak. Ipak, lava ne prijeti kućama i do većih ometanja u životu na Velikom otoku ne bi trebalo doći.

  • +15
Erupcija vulkana Mauna Loa Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tok lave je sada 3,5 km udaljen od ceste, navodi se u ponedjeljak u izvješću Američkog geofizičkog instituta (USGS), ali zbog okolnosti je 'teško ocijeniti hoće li i kada će tok lave doći do ceste'. USGS dodaje da je emisija sumpornog dioksida u padu, ali je i dalje dovoljno velika 'da umjereno do znatno utječe na kvalitetu zraka na regionalnoj razini', ovisno o kretanju vjetra. Više ne postoji opasnost od izbacivanja pepela u zrak, a sad je već i manja vjerojatnost da bi čestice iz zraka mogle oštetiti motore zrakoplova.

Mauna Loa nalazi se na visokoj nadmorskoj visini gdje je hladno, a lava je relativno tekuća i nije osobito bogata plinovima. Zbog svoje pozicije i blage padine vulkan se nalazi na sigurnoj udaljenosti od znatiželjnih posjetitelja.

Vulkan je toliko velik da prekriva polovinu havajskog otoka, nije erumpirao od 1984. Tada je 22 dana rigao lavu koja se potocima slijevala prema gradu Hilu, sjeveroistočno od vulkana, i zaustavila se na sedam kilometara od grada.

  • +9
Erupcija vulkana Mauna Loa Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia