kao i poljskoj

Erjavec traži da Bruxelles priprijeti Hrvatskoj sankcijama

20.07.2017 u 19:37

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da bi Europska komisija (EK) trebala pritisnuti Hrvatsku da prihvati oduku granične arbitraže kao što zbog sporne pravosudne reforme pritišće Poljsku i prijeti joj sankcijama

"Hrvatski je slučaj sličan poljskom i sada je prava prilika za reakciju. Budemo li previše čekali, kritizirat će nas da je arbitraža odredila granicu na moru, a da smo mi s implementacijom previše čekali i nismo reagirali", rekao je Erjavec na konferenciji za novinare.

EK je u srijedu zatražila od poljske vlade da zaustavi kontroverzni zakon o Vrhovnom sudu i zaprijetila neviđenim sankcijama ako Varšava ne zaustavi "očiglednu opasnost" za pravnu državu.

Erjavec je istaknuo da je već sastavio pismo EK-u u kojoj će je izvijestiti da Hrvatska krši suverenitet Slovenije i Schengenskog prostora u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, nakon što su arbitri dodijelili Sloveniji većinu tog akvatorija i prolaz na otvoreno more hrvatskim teritorijalnim vodama.

"Očekujem da će me premijer Miro Cerar idućih dana ovlastiti da pismo koje sam već napisao za potpredsjendika Komisije Fransa Timmermansa i pošaljem", kazao je Erjavec nakon redovne tjedne sjednice vlada na kojoj se raspravljalo i o arbitraži i implementacije presude.

Dodao je kako pravo da to pismo pošalje ima kao ministar vanjskih poslova, ali čeka posebno odobrenje premijera kako ne bi ispalo da o tome u koalicijskoj vladi postoje nesuglasice.

Erjavec je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koja od premijera u nizu pitanje traži odlučnije djelovanje u zadnjoj godini mandata, kako birači ne bi stekli dojam da je neodlučna ilii populističkii nastrojena.

Slovenski ministar je istaknuo da primjena arbitražne presude na kopnu i moru nije samo slovensko-hrvatsko pitanje nego i pitanje Schengenskog područja, čija je članica Slovenija, dok Hrvatska još nije.

"Na moru je granica sada definirana, ali hrvatska plovila cijelo vrijeme upadaju u slovenski morski prostor, znači i u schengensku zonu", upozorio je Erjavec.

Odgovarajući na pitanja novinara on nije isključio mogućnost da bi slijedeća slovenska vlada mogla uvjetovati primanje Hrvatske u Schengen, kad to pitanje dođe na dnevni red.