VLADA ALENKE BRATUŠEK

Erjavec ponovno ministar vanjskih poslova Slovenije

05.03.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Četiri stranke koje pregovaraju o sastavljanju nove slovenske vlade već su se načelno dogovorile o raspodjeli ministarskih mjesta u njoj, a članovi vlade bit će i svi predsjednici tih stranaka, objavili su u utorak slovenski mediji

Uz premijerku Alenku Bratušek, koja vodi Pozitivnu Sloveniju (PS), najjaču stranku u parlamentu po broju mandata, mjesto u vladi kao ministru za školstvo pripast će predsjedniku Socijalnih demokrata (SD) Igoru Lukšiču, objedinjeno ministarstvo unutarnjih poslova i javne uprave dobit će predsjednik Građanske liste (GL) Gregor Virant, dok će predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec opet postati ministar vanjskih poslova, što je bio i u dosadašnjoj vladi Janeza Janše, piše u utorak ljubljansko 'Delo' pozivajući se na izvore bliske pregovaračkim krugovima.

U novoj vladi, koja bi imala 13 ministara, stranci Pozitivna Slovenija (PS), kao najjačem koalicijskom partneru, pripalo bi 5 ministarskih resora, Građanskoj listi (GL) i i Socijalnim demokratima (SD) po tri, dok bi Demokratska stranka umirovljenika u vladi imala dva ministra.

Kako navode slovenski mediji, poznati su i kandidati koji bi trebali preuzeti ostala ministarska mjesta, ali još nema dogovora o tome tko će zauzeti mjesta ministra financija i ministra gospodarstva, ključne pozicije s obzirom na težinu izazova s kojom će se susretati nova vlada.

Alenka Bratušek, koju je parlament prošle srijede izabrao za mandatarku nove vlade, najkasnije do četvrtka idućeg tjedna treba parlamentu predložiti listu ministara koja onda mora dobiti povjerenje većine zastupnika. Do tada će se nastaviti pregovori o programu buduće koalicije stranaka koje su podržale njen izbor za mandatarku, koji bi trebali omogućiti potpisivanje koalicijskog ugovora.


Kako navode slovenski mediji, najviše posla na usklađivanju programskih razlika očekuju se oko modela sanacije bankarskog sustava, privatizacije državne imovine te mjera za uklanjanje sve prisutnijih problema u funkcioniranju sustava javnog zdravstva.

Premijer Janez Janša, čija vlada do potvrde nove nastavlja obavljati tekuće poslove, rekao je u ponedjeljak u parlamentu da bi Slovenija krajem godine mogla bankrotirati ako se nova vlada, u kojoj će dominirati ljevica, odluči odustati od sanacije banaka putem 'slabe banke' na koju bi se prebacili loši krediti.

Bratušek je u svom nastupnom govoru prije izbora za mandatarku prošli tjedan najavila nastavak financijske stabilizacije, ali bez preoštrih mjera štednje koje onemogućuju gospodarski rast. Najavila da će cjelovit program nove vlade iznijeti kad bude usklađen među strankama njene buduće koalicije, ali da već unaprijed može reći da neće biti 'grčkog scenarija' kojim je Slovence plašio Janša.