IZBORI U TURSKOJ

Erdogan vjerojatno gubi apsolutnu većinu

07.06.2015 u 19:51

Bionic
Reading

Djelomični rezultati turskih parlamentarnih izbora u nedjelju su pokazali da vladajuća Stranka pravde i razvoja dobija 42,4 posto glasova nakon prebrojavanja gotovo 80 posto listića, što je postotak koji bi je mogao prisiliti na formiranje manjinske vlade

Islamsko-konzervativna stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana bi mogla izgubiti apsolutnu većinu koju već trinaest godina ima u turskom parlamentu, javljaju agencije.

Visoki dužnosnik stranke AK rekao je kako početni rezultati izbora nagovještavaju da bi stranka mogla biti prinuđena formirati manjinsku vladu te da to sluti na prijevremene izbore.

'Očekujemo manjinsku vladu i prijevremene izbore', rekao je visoki dužnosnik Reutersu uz uvjet anonimnosti.

Rezultati koje je objavio CNN Turk, daju prokurdskoj Narodnoj demokratskoj stranci (HDP) postotak glasova nešto iznad 10-postotnog praga potrebnog za ulazak u parlament.

Ako se potvrde ti rezultati će onemogućiti Erdoganovu planiranu reformu ustava kojom je htio ojačati svoje ovlasti što mu je bio politički prioritet.

Stranka pravde i razvoja pobjednica svih izbora od 2002. Na zadnjom parlamentarnim izborima 2011. osvojila je 49,8 posto glasova.Izlaznost glasača na ovim izborima je bila 85 posto.