provukao se kroz iglene uši

Erdogan slavi svoju novu noć, Turci podijeljeni, svijet strahuje

Bionic
Reading

Nakon niza tvrdnji da je turski referendum o povećanju ovlasti predsjedniku Tayyipu Erdoganu bio pun nepravilnosti, oglasilo i tursko izborno povjerenstvo i zapečatilo: referendum je bio legalan

Rezultati referenduma važeći su, kazao je predsjednik izbornog povjerenstva Sadi Guven nakon što je glavna oporbena socijaldemokratska stranka Republikanska narodna stranka (CHP) ustvrdila da je bilo nepravilnosti među ostalim i korištenjem glasačkih listića bez pečata.

Guven je kazao novinarima kako su listići bez pečata važeći i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti.

Uz 99,97 posto prebrojanih glasova kampanja za ustavne promjene dobila je 51,41 posto glasova, a protiv je glasovalo 48,59 posto. Odaziv je bio vrlo visok, gotovo 85 posto. Na referendumu tri najveća grada Istanbul, Ankara i Izmir glasali su protiv ustavnih promjena.

Dpa prenosi da je stanje u Turskoj u ponedjeljak napeto nakon što je oporba najavila da će osporavati rezultate referenduma. Reuters piše da je više od 300 prosvjednika u istanbulskoj četvrti Besiktas blokiralo promet na glavnoj ulici. U Ankari izbili su sukobi između pobornika vladajuće i oporbenih stranaka u blizini sjedišta oporbenih socijaldemokrata.

Turska lira u ponedjeljak je nakon objave rezultata referenduma ojačala u odnosu na dolar za dva posto, a vrijednost Indexa na istanbulskoj burzi porasla je na početku trgovine 0,74 posto.

CNN Turk najavio je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedati sjednicom vlade u ponedjeljak u Ankari.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala turskog predsjednika  da uspostavi dijalog pun poštovanja nakon referenduma kojim su proširene njegove ustavne ovlasti, a dio njemačkih političara izrazio je zabrinutost zbog visoke potpore turske zajednice u Njemačkoj jačanju autoritarnosti u Turskoj.  

‘Njemačka vlada čeka da turska vlada, nakon oštre izborne kampanje, uspostavi dijalog pun poštovanja sa svim političkim i društvenim snagama’, navodi se u zajedničkom priopćenju njemačke kancelarke i ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela.

‘Tijesni rezultat na referendumu pokazuje koliko su duboke podjele turskog društva i to znači veliku odgovornost za tursko vodstvo i turskog predsjednika Erdogana osobno’, navodi se u priopćenju u kojem Merkel poručuje da Njemačka ‘poštuje pravo Turaka da sami odluče o svom ustavu.’

Nakon prihvaćanja ustavnih promjena na referendumu u Turskoj, njemački političari pozivaju na prekid pregovora između Europske unije i Turske, a mnogi su s ogorčenjem prihvatili činjenicu da je većina Turaka u Njemačkoj dala podršku predsjedniku Redzepu Tayyipu Erdoganu.