NEMIRNA TURSKA

Erdogan s prosvjednicima - na Taksimu suzavac i vodeni topovi

12.06.2013 u 08:19

Bionic
Reading

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan razgovarat će s predstavnicima prosvjednika koji već 11 dana traže njegovu ostavku, objavio je glasnogovornik turske vlade Bulent Arinc. Također je istaknuo da se nezakonite prosvjede u Turskoj više neće tolerirati

'Živimo u pravnoj državi. U pravnoj državi svi moraju odgovarati za svoja djela', kazao je.

Na istanbulskom trgu Taksim policija je sinoć ispalila plotune spremnika sa suzavcem u gomilu prosvjednika, a vodeni topovi zalili su trg ciljajući one pod maskama koji su bacali kamenje. Postupno su se prosvjednici počeli vraćati na trg nakon što se policija povukla te se okupili oko vatri od zapaljenih otpadaka. Guverner Istanbula rekao je da će policija nastaviti operacije protiv prosvjednika dok ne ukloni prosvjednike i pozvao je ljude da se drže podalje zbog vlastite sigurnosti.

Prosvjed protiv vladinih planova da gradi u parku u Istanbulu pretvorio se u dosad neviđeno pokazivanje gnjeva zbog, kako smatraju, autoritarne vlasti Erdogana i njegove stranke AK s islamističkim korijenima, što je dovelo do najtežih prosvjeda u posljednjih nekoliko desetljeća. Prosvjedi su odnijeli četiri života, troje prosvjednika i jednog policajca.