žurno okončanje spora

Erdogan posjetio Katar: Nikada nismo ostavili svoje prijatelje koji su bili izloženi prijetnjama ili u opasnosti

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2019 20:09
  • Objavljeno 25.11.2019 u 20:09
Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV/POOL

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak u Dohi na žurno okončanje spora između države Katar i njemu suprostavljenih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom u nadi da će popustiti napetosti u regiji

Za višesatnog posjeta Kataru Erdogan je ipak isključio zatvaranje turske vojne baze na katarskom teritoriju.

Zatvaranje te baze jedan je od uvjeta koji Katar mora ispuniti ako želi da ga službeni Rijad i njegovi saveznici prestanu držati u izolaciji.

Veze između Dohe i Ankare ojačale su otkako su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske odnose s Katarom u lipnju 2017.

Te četiri zemlju optužuju službenu Dohu da podupire islamističke pokrete i gradi veze sa šijitskim Iranom koji je njima, državama sunitskog islama, glavni protivnik u regiji.

Služena Doha odbacuje optužbe.

"Oni koji traže zatvaranje ove baze su oni koji još nisu shvatili da je Turska bila prijateljica državi Katar u teškim danima", rekao je Erdogan i naglasio "Nikada nismo ostavili svoje prijatelje koji su bili izloženi prijetnjama ili u opasnosti".

"Želim da se kriza koja u Zaljevu traje već dvije i po godine riješi u najkraćem roku", rekao je Erodgan govoreći u bazi u predgrađu Dohe gdje je stacionirano oko 5000 vojnika.

Katar i Turska podržavaju organizaciju Muslimanska braća i ojačali su gospodarske i političke odnose. S druge strane odnosi Ankare i Rijada pogoršali su se otkako su saudijski agenti 2018. okrutno ubili saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

Profesor na King's Collegu u Londonu Adreas Kreig objasnio je interese za suradnju između Turske i Katara. "Turska želi uspostaviti bazu u Zaljevu, a Katar treba stranu vojnu pomoć", nakon što su mu zaljevske zemlje nametnule embargo.

Za Erdoganovva posjeta dvije zemlje potpisale su gospodarske i trgovinske sporazume i predviđaju jaču suradnju tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se u Kataru održati 2022.

Katar je jedina zemlja članica Arapske lige, koja je zajedno sa Somalijom izrazila rezerve prema izjavi kojom se osuđuje turska agresija prema kurdskim borcima na sjeveru Sirije.

Turska je prva zemlja koja je pomogla emiratu Katar kada su protiv njega susjedne zemlje objavile embargo.

Doha je lani najavila pozajmicu od 15 milijarda dolara Turskoj koja bi joj pomogla da prebrodi financijsku krizu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!