prestižna lista

Erdogan je najutjecajniji musliman na svijetu, a u prvih pedeset su i dvije žene

23.10.2018 u 21:44

Bionic
Reading

Jordanski Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja ovih dana objavio je jubilarni 10. popis najutjecajnijih muslimana svijeta za 2019. godinu

Na samom vrhu popisa nalazi se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, slijedi ga saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al Saud, dok se na trećem mjestu nalazi jordanski kralj Abdulah II.

U pojašnjenju izbora navodi se kako je Erdogan u kolovozu 2014. godine postao prvi izravno izabrani predsjednik Turske te da je drugi mandat osvojio pobjedom u prvom krugu ovogodišnjih predsjedničkih izbora, na kojima je izlaznost bila čak 86 posto.

Uz to, u priopćenju se navodi kako je Turska tijekom Erdoganovih mandata ostvarila nezapamćeni gospodarski rast, uvela ustavne promjene i 'ponovno izrasla u jednu od glavnih globalnih sila'.

Također, ističe se kako se Turska pod Erdoganovim vodstvom usredotočila na jačanje odnosa i suradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susjedima, uključujući Grčku.

Navodi se kako je Turska u Africi otvorila više od 20 novih veleposlanstava i konzulata te kako je za vrijeme suša u Somaliji upravo Ankara prva poslala pomoć, dok je Erdogan bio prvi neafrički čelnik koji je posjetio tu zemlju nakon gotovo dva desetljeća.

  • +7
Muzej islamske umjetnosti u Dohi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U izdanjima Popisa 500 najutjecajnijih muslimana svijeta za 2016. i 2017. godinu Erdogan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mjesto.

U najnovijem popisu na četvrtom mjestu se nalazi iranski ajatolah Ali Kamnei, a na petom mjestu marokanski kralj Mohamed VI.

Među 50 najutjecajnijih muslimana nalaze se i dvije žene. Singapurska predsjednica Halimah Yacob zauzela je 41. poziciju, a 49. mjesto 17-godišnja palestinska aktivistica Ahed Tamimi.