izbori za gradonačelnika

Erdogan doživio veliki udarac u 'svom gradu'. Priznao je gubitak Istanbula i čestitao pobjedniku

23.06.2019 u 18:55

Bionic
Reading

Stranka pravde i razvoja (AKP), vladajuća stranka u Turskoj, na putu je da izgubi Istanbul na ponovljenim izborima za gradonačelnika tog grada koji su održani u nedjelju

AKP Recepa Tayyipa Erdogana u ožujku je izgubila na lokalnim izborima za gradonačelnika u Istanbulu, no ti su izbori poništeni, a prema privremenim rezultatima čini se da im i na ponovljenim izborima slijedi poraz, donosi BBC.

Nakon što su gotovo svi glasački listići prebrojani, kandidat sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), glavne oporbene stranke u Turskoj, Ekrem Imamoglu ima vodstvo od 54 posto, prema podacima državne novinske agencije Anadolu.

Imamoglu (40), pobijedio je Binali Yildirima (63) iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. ožujka. Vrhovno izborno vijeće je 6. svibnja poništilo glasanje u skladu sa zahtjevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je naveo nezakonitosti te zatražio ponovno glasanje, a Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana.

Yildirim je u nedjelju navečer priznao poraz. 'Čestitam mu i želim puno sreće', rekao je svojim simpatizrerima.

Istovremeno, Imamoglu je rekao da rezultati izbora označavaju novi početak za grad Istanbul.

  • +4
Izbori u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

'Otvaramo novu stranicu u Istanbulu. Na toj novoj stranici bit će pravde, jednokosti i ljubavi, rekao je Imamoglu.

Izbori se smatraju ključnim testom za Erdogana s obzirom da je on rođen u Istanbulu, a također je bio i gradonačelnik od 1994. do 1998. Gubitak ovih izbora također je izuzetno važan s obzirom da je Yilidrim jedan od njegovih najbližih suradnika. Riječ je o jednom od osnivača AKP-a, koji je bio premijer Turske od 2016. do 2018. kada je Turska postala predsjednička demokracija te je dužnost premijera prestala postojati. U veljači ove godine izabran je za predsjednika parlamenta, a prije toga je bio ministar prometa i komunikacija.

Večeras je i Erdogan čestitao Imamogluu pobjedu na ponovljenim izborima za istanbulskog gradonačelnika, napisavši na Twitteru da je "volja nacije još jednom danas manifestirana".

"Čestitam Ekremu Imamogluu koji je pobijedio na izborima prema neslužbenim rezultatima", napisao je Erdogan na Twitteru.

Tjedan dana prije izbora Erdogan je Imamoglua nazvao lažljivcem, optužio ga je za povezanost s terorističkim organizacijama i usporedio ga s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem.

Nakon izbrojenih 97 posto glasova Imamoglu je dobio 53,86 posto glasova, a Yildirim 45,23 posto.

Yildirim je već ranije poručio da su "ovi izbori ponovno dokazali da demokracija besprijekorno funkcionira u Turskoj".

U izjavi putem televizije Imamoglu je pozvao Erdogana riječima "radimo zajedno kako bismo služili Istanbulu" te dodao "Gospodine predsjedniče, spreman sam skladno raditi s vama".