teška situacija

Epidemiolog Kolarić: Prije smo znali gdje se možemo zaraziti, a sada možemo bilo gdje

28.11.2020 u 12:31

Bionic
Reading

'Ne znamo gdje se sada zaražavamo. Prije smo znali da su to klubovi, svadbe. Sada se možete zaraziti bilo gdje kada ste s nekom osobom u bliskom kontaktu', rekao je epidemiolog Branko Kolarić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna". Cjepivo će, dodao je, ponuditi rješenje za ovu situaciju.

Epidemiolog kaže da je nezgoda kod ovog virusa je što se prenosi respiratornim putem.

'Bolesti koje se prenose zrakom najteže je kontrolirati. Kad bi znanje o virusu bilo koherentno i jako, onda ne bismo imali različitih stavova. Većina u znanstvenom savjetu upozorava da situacija u Hrvatskoj nije dobra što se tiče broja zaraženih i umrlih. Da se trebalo možda ranije, ali sada svakako napraviti sve da se zaustavi širenje virusa koliko god je to moguće', rekao je Kolarić.

Ističe i kako se treba izvući maksimum iz društva, države, svih - dok ne dođe cjepivo.

'Cjepivo će nam ponuditi rješenje u smislu da imamo nešto specifično za ovaj virus. Mjere kao što su distanca, maska, pranje ruku, iste su kao i prije sto godina za Španjolsku gripu. Isto je bilo prosvjeda i dezinformacija, povijest se ponavlja. Dok ne dođe cjepivo, a to je mjesec, dva, tri, trebali bismo proći sa što manje štete. Kao država mogli smo imati kvalitetniju, jasniju komunikaciju i jasna pravila', istaknuo je.

Govoreći o broju hospitaliziranih i umrlih, rekao je kako se radi o ljudima koji su se zarazili prije 3-4 tjedna.

'Dva tjedna inkubacije, razvijate simptome, nakon 10 dana težu kliničku sliku i onda neki ljudi umru. Ovo što se danas događa je slika zaražavanja prije mjesec dana. Uvođenjem jačih mjera, sljedećih 3-4 tjedna ćemo imati ono što se danas događa. Uvođenjem snažnijih mjera, rezultati sigurno još neće biti vidljivi tri tjedna. Ako to ne napravimo, ići ćemo samo na lošije, ne na bolje. Sad trebamo raditi sve ono što je propisao Stožer da bismo nakon toga vidjeli efekte', istaknuo je, dodavši kako se sada ne zna gdje se zaražavamo.

  • +3
Od subote su na snazi i nove mjere u javnom prijevozu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kaže da su to prije bili klubovi, svadbe, a sada se možemo zaraziti bilo gdje kada ste s nekom osobom u bliskom kontaktu. 'Mislim da je jasno - ako negdje sjedimo bez maske, i da netko zakašlje ili kihne, a ima virus, svi se možemo zaraziti. Iz toga proizlaze rizična mjesta', rekao je.

Kolarić je za Hrvatski radio naveo i kako se bolest efikasnije prenosi kada smo u zatvorenom i grijanom prostoru.

'Kada smo imali 300 oboljelih dnevno, da smo to spustili na 50, onda ne bismo trebali imati ovako snažne mjere. Jesenski val smo očekivali, ali da smo ga barem dočekali s manjim brojem dnevno zaraženih ljudi', rekao je Kolarić.

Kad cjepivo dođe i prijeđe Breganu, on, kaže, može na godišnji.

'To je rješenje ovog problema. Ali moramo se pomiriti da nam životi neće biti isti nakon pandemije kao prije godinu dana. Posljedice će biti na raznim područjima. Situacija u Hrvatskoj nije pod kontrolom kakva je bila do 1. listopada, kaže. Tada smo znali 90 posto zaraženih, testirali njihove kontakte, stavljali u samoizolaciju, sada nije takva situacija', dodao je. Kolarić je za kraj gostovanja odgovorio na pitanje oko mogućnosti sezonskog cijepljenja i rekao da ne vidi problem ako se i trebamo cijepiti kao i protiv gripe svake godine.

'Ako ne bi imali cjepivo, onda bi sličnu situaciju očekivali sljedeću jesen', zaključio je.