ŠIRI SE PREMA GLAVNOM GRADU

Epidemija ebole u Gvineji ubila 59 ljudi

24.03.2014 u 14:11

Bionic
Reading

Epidemija hemoragijske groznice je u proteklom mjesecu uzrokovala smrt 59 od ukupno 80 oboljelih pacijenata u sjeverozapadnoj afričkoj zemlji Gvineji, a među preminulim pacijentima bilo je i troje djece, javlja Anadolu Agency (AA)

Iz UNICEF-a javljaju da je epidemija ebole zahvatila gvinejske južne gradove Macentu, Gueckedouu i Kissidougouu, a da se velikom brzinom širi i prema dvomilijunskom glavnom gradu Conakryju. Predstavnik UNICEF-a u Gvineji Muhammed Ag Ayoya upozorava da su zdravstveni kapaciteti Gvineje veoma oskudni i da bi ovakva epidemija mogla imati zastrašujuće posljedice. Istakavši da je UNICEF poslao pomoć u medicinskoj opremi, Ayoya je kazao da je pokrenuta i kampanja educiranja ljudi o načinima prenošenja ebole, kao i preventivnim mjerama.

Usporedno s tim, Liječnici bez granica su priopćili da će iz Belgije i Francuske u Gvineju biti poslana ekipa liječnika i 33 tone lijekova. Liječnici će pomoći u uspostavi karantena.
Virus ebole uzrokuje teške simptome poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva te vanjskih i unutarnjih krvarenja. Do sada nije pronađen učinkovit način liječenja ili cjepiva. Prenosi se kontaktom sa zaraženim pacijentom.

Do sada su epidemije ebole zabilježene u Ugandi i Kongu, a prvi slučajevi ove bolesti u Gvineji zabilježeni su prošlog mjeseca.