IZGLASAN PRIJEDLOG PRORAČUNA

EP odlučio: Zamrzavaju se sredstva Matesovom uredu

23.10.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao svoj prijedlog proračuna za 2014. godinu, zajedno s amandmanima da se zamrznu sredstva namijenjena za plaće i troškove ureda hrvatskog člana Revizorskog suda Nevena Matesa dok ne objasni zašto nije odustao od kandidature iako je dobio negativno mišljenje zastupnika

Riječ je o prijedlogu proračuna na temelju kojeg će Parlament pregovarati s Vijećem EU-a, to jest sa zemljama članicama. Dvije strane imaju tri tjedna za dogovor i ako postignu kompromis proračun bi se mogao naći na završnom glasovanju na sljedećoj plenarnoj sjednici u studenome.

Amandman da se zamrzne 1,810.250 eura, namijenjenih za plaće i troškove Matesova ureda podnijeli su zastupnici Jan Mulder (liberali), Ingeborg Graessle (EPP). Zastupnici su nezadovoljni odlukom Matesa koji im je pismeno i usmeno obećao da će povući svoju kandidaturu ako ne dobije njihovu potporu, a to na kraju nije učinio. Unatoč negativnom mišljenju Europskog parlamenta Vijeće je imenovalo Matesa, koji nije povukao kandidaturu.

Parlament predlaže proračun za sljedeću godinu u visini od 142,6 milijardi eura u obvezama, a 136,1 milijardu eura u stvarnim plaćanjima. Budući da su države članice predložile iznos od 141,8 milijardu eura u obvezama, a 134,8 u plaćanjima, očekuju se velike bitke u sljedeća tri tjedna.

Parlament je odbacio kresanje proračuna koje je predložilo Vijeće, pogotovu u stavkama koje su bitne za poticanje gospodarstva, poput digitalne agende, poduzetništva, zapošljavanja mladih.

Osim proračuna za 2014. godinu, na stolu je još i pitanje dopune ovogodišnjeg proračuna te višegodišnji fiancijski okvir za razdoblje 2014-2020.

Odbor za proračun dao je zeleno svjetlo za dodatnih 2,7 milijardi eura, koje je Komisija zatražila jer se ispostavilo da su prihodi od carina, što je izravni prihod EU-a, niži od očekivanih.

Osim toga, Parlament čeka da zemlje članice odobre dodatnih 3,9 milijardi eura kako bi se platile dospjele obveze. Parlament je to postavio kao uvjet za svoj pristanak na višegodišnji proračunski okvir.

Bez dodatnih sredstava Komisija bi već sljedeći mjesec mogla postati nesolventna, upozorio je u srijedu prijepodne predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

'Bez tih sredstava Komisija neće moći platiti račune koji su stigli na naplatu. Nemojte dopustiti da dođe do insolventnosti jer to ne bilo dobro za imidž europskih institucija', rekao je Barroso.

Bez tih sredstava EU neće moći platiti neke projekte u zemljama članicama, koje su prethodno odobrile.