velike količine

Eni i Total pronašli plin kod Cipra, odmah se u sve upetljala Turska

13.02.2018 u 22:57

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u utorak upozorio međunarodne kompanije protiv istraživanja plina u ciparskim vodama, nekoliko dana nakon što je Ankara blokirala jedan talijanski brod u moru kod tog otoka

'Nemojte misliti da su nam promakla istraživanja prirodnog plina u moru kod Cipra', rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju u Ankari.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades u nedjelju je optužio Ankaru da je prekršila međunarodno pravo nakon što je u petak turska mornarica blokirala jedan brod talijanske energetske tvrtke Eni koji je istraživao plin u vodama kod tog mediteranskog otoka.

Taj se brod kretao prema ciparskom isključivom gospodarskom pojasu, radi istraživanja bloka 3 koji se nalazi istočno od otoka, podijeljenog od 1974.

Istraživanja plina koja provodi Cipar, zemlja članica EU-a koja ima ovlasti nad dvije trećine otoka, pokrenula su napetosti s Ankarom koja traži obustavu u očekivanju rješenja podjele otoka.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je pozvao u ponedjeljak navečer putem društvene mreže Twitter Tursku da izbjegava prijetnje i poteze protiv bilo koje članice EU-a i da se radije radi na uspostavi dobrih i mirnih odnosa sa susjedima.

Talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano se u utorak susreo s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na sastanku koalicije za borbu protiv IS-a u Kuvajtu.

On je pozvao na pronalaženje rješenja uz poštivanje međunarodnog prava i u interesu tvrtke Eni, zemalja regije i dviju ciparskih zajednica, stoji u priopćenju njegovog ministarstva.

Cipar koji je prije sedam godina pokrenuo operacije bušenja u svom moru, objavio je u četvrtak da su tvrtke Eni i francuski Total pronašli velike količine plina u bloku 6 i u bloku 3.