reagiranje

EMA: Talijanski novinar pogrešno je shvatio izjavu našeg dužnosnika, AstraZeneca smije se davati i starijima od 60

16.06.2021 u 09:40

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) demantirala je talijansku La Stampu uz tvrdnju da je njihov novinar pogrešno shvatio da se cjepivo AstraZenece ne smije davati starijima od 60 godina. Upravo suprotno, navode iz EMA-e, cjepivo AstraZeneca ima 'povoljan profil rizika za sve dobne skupine, a posebno one iznad 60 godina'

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proslijedili su demanti EMA-e u kojem se navodi kako je u nedjelju 13. lipnja 2021. godine talijanski dnevni list La Stampa objavio intervjuu s voditeljem radne skupine Europske agencije za lijekove Marcom Cavalerijem, koji je izjavio da koristi cjepiva AstraZeneca nadmašuju rizike, pogotovo za populaciju iznad 60 godina.

U demantiju EMA-e navodi se da je, iz nepoznatog razloga, La Stampa izjavu pogrešno interpretirala i objavila kako EMA ne preporučuje cjepivo AstraZenece za osobe starije od 60 godina. EMA je odmah reagirala, ističe se, a Cavaleri je u demantiju za Reuters izjavio da se radi o pogrešnoj interpretaciji i kako je cjepivo AstraZeneca sigurno za sve dobne skupine, pogotovo za osobe starije od 60 godina.

'Nažalost, moje riječi nisu ispravno prenesene u intervjuu za La Stampu. Cjepivo AstraZeneca ima povoljan profil rizika za sve dobne skupine, posebno one iznad 60 godina', izjavio je Cavaleri za Reuters.

Posljedično, mediji širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, prenijeli su vijest koju su plasirale inozemne agencije, a koja je sadržavala pogrešne informacije.