CIJENA 140.000 USD

Elon Musk prodaje put na Mars: Ja ne idem, bojim se smrti

28.09.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Američki inženjer, izumitelj, poduzetnik i osnivač tvrtke SpaceX Elon Musk jučer je u Meksiku detaljno izložio plan na koji će način kolonizirati Mars. Prema riječima ovog filantropa južnoafričkog porijekla, misija na Crveni planet predviđena za kraj 2020-ih uključuje izgradnju svemirskog broda koji može povesti oko 100 putnika koji će povratnu kartu platiti 140.000 dolara rakete, no Musk je priznao kako neće biti na tom brodu jer je 'rizik od smrti tijekom misije prevelik'

Musk je, naime, detaljno izložio svoj plan na Međunarodnom astronautičkom kongresu, no odgovori na pitanja zainteresiranih putnika pokazali su kako on baš i nije uvjeren u dobar ishod misije.

Jedan od znatiželjnika upitao je osnivača PayPala i Tesla Motors hoće li im se pridružiti na putu do Marsa, na što je Musk odgovorio kako bi htio obletjeti Mars i posjetiti Međunarodnu svemirsku stanicu te je nakon kratkog oklijevanja dodao za takvo što ipak treba 'dobar i uspješan plan'.

Drugi znatiželjnik, koji je pak 'prespavao' prethodno pitanje Musku je postavio izravno pitanje hoće li on biti prvi čovjek na Marsu. Multimilijarder je odgovorio kako je 'mogućnost smrti na prvoj misiji prevelika' te kako on 'ipak želi vidjeti kako rastu njegova djeca te voditi tvrtku koja ga treba'.

'Ako želite biti pionir u nečemu, biti dio nečega što je uzbudljivo a istovremeno i opasno, vi ste osoba kojoj se obraćamo. Ako ste spremni umrijeti, vi ste zasigurno osoba kojoj se obraćamo', zaključio je Musk, što je kod potencijalnih istraživača Marsa nesumnjivo izazvalo nelagodu i nagnalo ih da dvaput razmisle o sudjelovanju u misiji osvajanja Marsa.